RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Суцільна профанація: в Україні вказали на шокуючі факти про пенсійну реформу

Україна почала пенсійну реформу більш 20-ти років тому, проте накопичувальний пенсійний рівень не введений до сих пір. Про це заявив, виступаючи на Українському пенсійному форумі в Києві 28 січня, кандидат економічних наук, експерт з питань пенсійної реформи Віталій Мельничук.

"Пенсійна реформа в Україні почалася в 1998 році", - сказав експерт. Уже тоді, за його словами, було прийнято рішення про необхідність створення багаторівневої пенсійної системи замість однорівневої, а також про введення системи індивідуальних рахунків громадян в рамках накопичувального рівня.

Він також розповів, що в 2003 році в Дорожній карті пенсійної реформи було встановлено, що в 2007 році має бути впроваджена обов'язкова накопичувальна і професійна пенсійна система, а завершення пенсійної реформи мало статися в 2009 році.

"Однак, починаючи з 2004 року і, фактично, до останнього часу, відбувалася профанація пенсійної реформи", - заявив Мельничук.

У свою чергу, радник міністра фінансів України, засновник і глава GROWFORD INSTITUTE Віталій Ломакович, який також взяв участь у форумі, зазначив, що Пенсійний фонд, який в останні роки відчуває величезні труднощі з наповненням, не завжди був дефіцитним.

"У середині 2000-х років Пенсійний фонд був профіцитний, тому в той час було найдоречніше та найдоцільніше вводити другий накопичувальний рівень. На жаль, цього не сталося. Можливо, тоді не вистачило, як зараз модно говорити, політичної волі у керівництва країни. І сьогодні ми пожинаємо плоди", - сказав фахівець.

Як раніше повідомляв "Апостроф", сусідня Польща почала пенсійну реформу в 1998 році, тобто, одночасно з Україною, і сьогодні в цій країні успішно функціонує накопичувальний рівень пенсійної системи.