RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

Вчені виявили в Антарктиді рідкісний мінерал, "пов'язаний" з Марсом: фото

Група експертів знайшла мінерал ярозит, раніше його знаходили на Червоній планеті. Цей мінерал був знайдений глибоко в льодах Антарктиди. Вчені впевнені в тому, що такі мінерали часто можна зустріти на Марсі.

Про це пише сайт Express.

За словами вчених, ярозит має жовто-коричневе забарвлення. Також вони відзначили, що мінерал з'явився на Землі і на Марсі однаковим способом. За межами планети Земля мінерал виявили на Марсі, це сталося в 2004 році. Знахідку вдалося виявити марсоходу, який в тому році активно досліджував Червону планету на предмет різних кратерів і мінералів.

Відкриття цього мінералу мало величезне значення. Справа в тому, що для утворення ярозита потрібна вода, залізо, сульфат, калій і кисле середовище. Експерти почали обговорювати різні теорії про те, як саме мінерал міг стати таким багатим.

Один з дослідників заявив, що ярозит міг з'явитися в кризі Антарктиди через пил. Відомо, що на Марсі ярозит зароджується саме таким чином. Велика кількість пилу і дрібних частинок сприяють появі ярозита при правильних умовах, іноді так буває, що мінерал може з'являтися навіть в кризі або ще більш дивних місцях.

Ярозит - що це за мінерал

Дослідники розповіли про зовнішній вигляд ярозита, але не пояснили, що це таке. Ярозит - це мінерал, який, крім сульфату, калію і заліза, містить домішки натрію. У світі також існує синонім назви мінералу - ютаіт.

Якщо на Марсі цей мінерал вперше виявили в 2004 році, то на Землі його знайшли в 1852 році в районі Харосо, це призвело до того, що ярозит також називають Харосо. Так називається район в іспанській Альмерії. Твердість цього мінералу за шкалою Мооса становить від 2,5 до 3,5. Ярозит часто зустрічається з прозорістю від просвічуючого до повністю непрозорого.

Як писав "Апостроф" раніше, 6 лютого, виповнилося 25 років з дня заснування Української антарктичної станції "Академік Вернадський", де знаходиться 25-та ювілейна наукова експедиція.