RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Археологи виявили на Алясці старовинні буси - їхня таємниця вразила багатьох: фото

Археологи виявили неймовірної краси намисто, яке було заховано глибоко в ямі на Алясці. За словами експертів, це намисто може бути першим предметом з Європи, який коли-небудь привезли на територію Північної Америки.

Про це повідомляє сайт Anchorage Daily News.

Йдеться про красиве намисто синього кольору. Це намисто було зроблено зі скла, його виявили в січні 2021 року. Археологи вважають, що намисто було створене в Венеції. Невеликі сині намистинки могли подолати відстань в більш ніж 10 000 миль в кишенях шукачів пригод-аборигенів, щоб дістатися до Берингової протоки. Пізніше це намисто переправили через океан на Аляску. У підсумку воно виявилося у великій ямі.

Один з археологів на ім'я Майк Кунц каже, що він з 2012 року мріяв про розкопки в Пуник-Пойнт (місце, де було знайдено намисто). Відомо, що саме в цьому місці Вільям Ірвін з Університету Вісконсіна в шістдесятих роках виявив дві намистини синього кольору. У центрі кожної з намистин був отвір. В результаті Майк і його колеги вирішили перевірити місцевість в 2021 році, як виявилося, недарма.

За повідомленням археологів, синє намисто багато років лежало біля входу в підземний будинок на північ від Полярного кола, в невеликій ямі, поки його не знайшли люди в 2021 році. Зовнішній вигляд синіх намистин вразив громадськість, їх фотографії вже почали поширювати по соцмережах, збираючи захоплені відгуки користувачів.

Як писав "Апостроф" раніше, вчені виявили в Антарктиді рідкісний мінерал, "пов'язаний" з Марсом.