RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

День закоханих: історія і традиції свята в різних країнах

У неділю, 14 лютого, у світі відзначають свято закоханих - День святого Валентина.

"Апостроф" розповідає про історію свята та про те, як його відзначають у різних країнах.

День святого Валентина має свій початок в історії, коли римський імператор Клавдій II заборонив жінкам виходити заміж за військових, а воїнам - одружитися. Він вважав, що шлюб заважає бойовому духу.

Однак молодий священик Валентин таємно вінчав закоханих. За це його посадили в тюрму і засудили до страти. У в'язниці він познайомився з гарною дочкою наглядача Юлією. Перед стратою він написав їй любовний лист з підписом "Твій Валентин". Його стратили 14 лютого 269 року.

Ще одна версія походження Дня закоханих пов'язує його з луперкаліями Стародавнього Риму - пастушими святами родючості, які відзначалися 15 лютого. У цей день римляни приносили в жертву тварин, знімали з них шкури і ходили по місту, б'ючи зустрічних жінок бичами зі шкіри биків. Вважалося, що це забезпечить жінці легкі пологи. В кінці торжества всі роздягалися. Папа Римський заборонив луперкалії і незабаром їх замінив День закоханих.

І хоча в цей день закохані по всьому світу намагаються зробити приємне своїй половинці, в різних країнах існують свої традиції святкування Дня святого Валентина.

Польща

14 лютого прийнято відвідувати Познаньську митрополію, де за повір'ям, покояться мощі святого Валентина і знаходиться його чудотворна ікона. Вважається, що Валентин допомагає в любовних справах тим, хто побував там.

Голандія

У цей день жінки роблять пропозицію чоловікам і це не вважається непристойним. Той, хто не прийме пропозиції одружитися, повинен подарувати жінці плаття причому, переважно шовкове.

Франція

У Франції в цей день закохані дарують один одному не тільки валентинки, але і білизну, цукерки, шоколадні муси, романтичні подорожі, нарізану сердечками ковбасу, "щасливі" лотерейні квитки, рожеві йогурти, штучні квіти.

Англія

В Англії прийнято вітати не тільки коханих людей, а й улюблених домашніх тварин - собак, коней. Серед популярних подарунків - солодощі у вигляді сердець, м'які іграшки, ведмежата Teddy, і листівки-валентинки.

Італія

В Італії, звідки по легенді і бере початок День святого Валентина, ця дата називається "солодким" днем. Головними подарунками є різноманітні цукерки, шоколадки, тістечка і печиво у формі серця.

США

Там з Днем святого Валентина вітають не тільки тих, з ким перебувають у романтичних стосунках. Вітання отримують все, кого люблять - мами, татусі, дідусі, бабусі, друзі. Популярні подарунки - солодощі та валентинки.

Данія

У Данії 14 лютого влаштовуються масові вистави та концерти, виступи і виставки, галасливі вечірки. Коханим, друзям, членам сім'ї, колегам посилають красиві білі квіти (живі і штучні), а також листівки зі смішними віршами і любовними поемами.

Японія

В Японії в цей день існує незвичайний звичай: в парку або на площі будується великий поміст, з якого молоді люди та дівчата вигукують освідчення в коханні. Причому чим голосніше, тим краще. Подарунки отримують в основному чоловіки, причому не тільки кохані, але і колеги та родичі.

Раніше "Апостроф" розповідав, що щорічно до Дня святого Валентина італійський Vanity Fair виходить спеціальним випуском, присвяченим коханню, яке все перемагає. У 2021 року головними героями номера стало подружжя, яке разом ось уже 80 років.