RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Кейс Барбула: чим небезпечний прецедент блокування в Україні інтернет-ЗМІ

Печерський районний суд міста Києва 28 квітня зняв арешт з доменного імені "Апострофа", накладений за позовом колишнього керівника "Спецтехноекспорту" Павла Барбула. Але "Кейс Барбула" породжує велику кількість ризиків для подальшої роботи всіх українських журналістів.

Закрити всіх незгодних: підозрюваний у корупції Павло Барбул винайшов новий спосіб боротьби з журналістами

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Після рішення суду справедливість і свобода слова перемогли. Однак сама війна не закінчена. Екс-чиновник і підозрюваний в розтраті десятків мільйонів бюджетних коштів під час війни Павло Барбул буквально шантажував ЗМІ. Він погодився сам зняти арешт з доменних імен сайтів, якщо видання приберуть матеріали, які викликали невдоволення, і принесуть екс-чиновнику публічні вибачення.

Деякі ЗМІ не стали цього робити, але інші пішли на поводу. Приклад Барбула показує, що будь-хто може так шантажувати ЗМІ, щоб очистити інформаційне поле від незручної для них інформації. Але так підривається основоположний принцип роботи ЗМІ, який полягає у відкритому і публічному зборі інформації.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", Печерський суд Києва 28 квітня розблокував роботу ряду українських онлайн ЗМІ, серед яких інтернет-видання "Апостроф", знявши арешт з доменних імен і зобов'язавши інтернет-провайдерів відкрити доступ до них користувачам на території України.