У неділю, 2 травня, православні східного обряду відзначатимуть Світле Христове Воскресіння, або Великдень, який християни шанують як головну подію церковного календаря. Традиційно в цей день віряни йдуть до храмів на святкову службу і освячують великодній кошик з продуктами, вживати які було заборонено впродовж семи тижнів посту.
Чистий четвер: 12 цікавих фактів, які потрібно знати
"Апостроф" розповідає, які продукти освячують в храмах на Великдень і як красиво прикрасити великодній кошик.
Вирушаючи до храмів на святкову Великодню службу, віряни збирають особливі кошики зі здобою і продуктами тваринного походження - м'ясом, молочними продуктами, яйцями, вживання яких було заборонено під час Великого посту. Він закінчується після богослужіння та їх освячення їжі, якою розговляються.
Для освячення в церкві на Великдень традиційно приносять такі продукти:
- Паски - їх печуть у Чистий четвер або вранці Великої суботи.
- Крашанки - фарбовані або розписані яйця. Згідно з церковною традицією, вони символізують Гроб Господній, який приховує вічне життя.
- Сири, сметану, сирні паски.
- М'ясо. Для освячення підходить сало, буженина, ковбаса і копченості.
- Овочі і фрукти можна покласти будь-які на свій смак.
- Сіль. Її кладуть як символ достатку і здоров'я.
- Вино. Тільки цей різновид алкогольних напоїв дозволяється класти в кошик і освячувати у храмі.
- Цукерки та пряники для дітей.
- Воскові свічки.
Є й такі продукти, освячувати які не можна. Це горілка, пиво, кров'яна ковбаса.
В останні роки з'явилася традиція прикрашати великодні кошики вишитими рушниками, серветками, квітами і пасхальними фігурками, а також прикрашати будинки тематичними великодніми композиціями.
Раніше "Апостроф" розповідав, які карантинні обмеження будуть діяти в період великодніх свят.