RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Є "прихована" проблема: лікар назвала головну причину, чому люди повторно хворіють на COVID-19

Повторні випадки захворювання на коронавірус пояснюються "прихованими" проблемами організму - "поштовхом" до їх прояву може стати саме COVID-19.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталя Виноград.

За її словами, причиною повторного захворювання на коронавірус найчастіше є генетика і нездатність формувати адекватну імунну відповідь.

"Ми маємо справу з вірусом, від якого краще захищає клітинний імунітет, а не гуморальний. Хоча точніше буде сказати, що найкращий захист у комплексі. Але є люди зі спадковим або набутим імунодефіцитом. Однозначно, що там не буде адекватної імунної відповіді не тільки на ковід, але і на інші захворювання", - зазначила лікар.

Виноград уточнила, що повторне захворювання в цілому проходить набагато легше першого, але є винятки - багато що залежить і від того, скільки збудника вірусу отримала людина під час контакту, адже якщо концентрація велика, то не кожен імунітет справиться.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталя Виноград.