RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Кліщі атакують: чим вони небезпечні і що робити при укусі

У зв'язку з дощовим і холодним початком літа, в цьому році кліщі найбільш агресивні саме зараз - в середині червня.

У МОЗ нагадали, чим небезпечні їх укуси і що робити, якщо це сталося.

Кліщі є переносниками збудників багатьох захворювань, в тому числі і боррелій. Після їх укусу можуть розвинутися кілька небезпечних захворювань - кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, Крим-Конго геморагічна лихоманка, геморагічна лихоманка з нирковим синдромом, туляремія і інші.

При хворобі Лайма на місці укусу з'являється еритема, виникає головний біль, ломота в тілі, млявість. Еритема - це почервоніння різних відтінків, завбільшки з 5-гривневу монету. Може з'явитися через 2-30 днів, поступово збільшується в розмірах, не свербить і не болить.

Несвоєчасне лікування загрожує ураженням шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, і як наслідок - інвалідністю. Чим довше кліщ знаходиться на шкірі, тим вище ризик зараження хворобою Лайма - протягом доби вірогідність інфікування низька, а в кінці третьої майже стовідсоткова.

Про зараження енцефалітом може говорити головний біль, лихоманка, нудота, блювота, порушення сну. Він переважно вражає центральну нервову систему, що може привести до інвалідності, а іноді і стати причиною смерті.

Перш за все, якщо вкусив кліщ, в МОЗ радять не панікувати і по можливості звернутися в травмпункт. Там допоможуть витягнути кліща і розкажуть, що робити далі.

Якщо поруч немає лікаря, потрібно витягнути кліща самостійно. Важливо витягти його разом з хоботком. Якщо він відірвався, то можна видалити залишки стерильною голкою як скалку, але також хоботок може вийти сам.

Після видалення кліща рану потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом і теж обробити.

Як тільки з'явиться можливість, потрібно звернутися до лікаря. Особливо якщо на місці укусу з'явилася еритема. Самостійно здавати аналізи або приймати антибіотики в МОЗ не рекомендують, як і нести кліща в лабораторію.

"Аналіз в лабораторії в наших реаліях неінформативний. Виявлені боррелії не означають, що ви вже інфіковані хворобою Лайма. Так само і відсутність боррелій не свідчить, що ви не захворієте", - йдеться в повідомленні.

Раніше "Апостроф" розповідав, як захиститися від укусів кліщів під час прогулянки в парку або на пікніку.