RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вода нагадує кисіль: вчені підрахували кількість медуз на курортах Азовського моря

Вчені Інституту рибного господарства і екології моря пояснили, чому останнім часом узбережжя Азовського моря усіяне медузами.

Про це пише видання РІА Мелітополь.

За словами фахівців, в Азовському морі сьогодні можна зустріти два види медуз - корнерот і аурелія або медуза вухата.

Медузи несуть шкоду не тільки людям, а й іншим мешканцям моря.

"Крім прямої шкоди здоров'ю людини через опіки щупалець і органічного забруднення водойми, медузи ще й виступають потужними конкурентами цінних промислових риб, які, так само, як і медузи, споживають планктон. Більш того, медузи здатні навіть на пряме знищення дрібних личинок і ікри пелагічних риб", - стверджують вчені.

Поширення медуз на "азовських" курортах може бути пов'язано зі збільшенням їхньої популяції в Чорному морі, а в Азовське вони потрапляють через Керченську протоку навесні.

Зростання популяції медуз науковці ще пояснюють поступовим наближенням солоності Азовського моря до солоності Чорного моря, що пов'язано зі змінами у водному балансі Азовського басейну.

"... Достатньо теплі зими, що може сприяти успішній зимівлі навіть теплолюбних медуз, а також масова присутність планктону, який є кормом для медуз ... Найвища чисельність медуз в Азовському морі була зареєстрована в 1978 р (близько 7 млрд. штук.). При цьому ще в 2018 році їх чисельність в Азовському морі оцінювалася на рівні 10 млн. особин", - продовжили в Інституті рибного господарства.

Раніше ми розповідали, що в Бердянську відпочиваючі скаржаться на навалу медуз .