RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Помер перший директор Чорнобильської АЕС

У ЗМІ з'явилася інформація про смерть легендарної особистості в сучасній історії України та всього світу - Віктора Брюханова, який був першим директором Чорнобильської атомної електростанції. Через рік і два з гаком місяці після аварії на Чорнобильській атомній електростанції, 7 липня 1987 року, в місті Чорнобиль, почався суд над її керівниками, включаючи Віктора Брюханова.

Про це повідомили в Державному спеціалізованому підприємстві "Чорнобильська АЕС".

Віктора Брюханова призначили на цю посаду в 1970 році. Тоді він очолив будівництво цього складного об'єкту. Брюханов був директором ЧАЕС і керував її експлуатацією аж до трагічних подій квітня 1986 року, коли на четвертому енергоблоці трапився вибух реактора, який призвів до найбільшої радіаційної катастрофи за всю історію людства. Після аварії він був відсторонений від посади.

У липні 1988 року Віктор Брюханов, а також колишній головний інженер ЧАЕС Микола Фомін, були засуджені до 10 років ув'язнення. Однак, через 5 років, екс-директора Брюханова достроково звільнили.

У 2019 НВО випустив художній міні-серіал про ті фатальні події. Його творці спробували перенести їх на екран максимально правдоподібно, але все ж не обійшлися без деяких художніх припущень. Раніше портал "Апостроф" розповів, як герої серіалу "Чорнобиль" виглядали в реальному житті, і хто з них вигаданий персонаж.