RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Накопичувальна система в Україні: як можна планувати пенсійне майбутнє

У Мінсоцполітики анонсували появу нового сервісу - Єдиного соціального реєстру. Завдяки йому українські громадяни, без зайвої бюрократії, зможуть ефективно контролювати свою пенсію та інші соціальні виплати.

Міністр соціальної політики Марина Лазебная вже прокоментувала ЕСР на офіційному Telegram-каналі Мінсоцполітики.

До слова, пілотний варіант цього інструменту раніше вже був успішно протестований спільно з Мінціфрою. За словами Лазебної, це дійсно зручний інструмент для планування і контролю свого пенсійного майбутнього.

"Людина отримає зручний інструмент для планування і контролю свого пенсійного майбутнього. Цей інструмент є універсальним, тому поки депутати і експерти узгоджують останні деталі законопроектів, що регулюють впровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи, уряд будує необхідну технологічну інфраструктуру", - пояснює Лазебна.

Після повного впровадження нового сервісу, кожна людина зможе спокійно зайти в особистий кабінет в ЕСР. Також цей інструмент буде впроваджений в портал держпослуг "Дія".

За словами чиновниці, в цьому кабінеті громадянин зможе сам вибрати собі той чи інший накопичувальний пенсійний фонд за бажанням. Його можна буде міняти, після чого вибір людини відразу ж автоматично буде відображатися в ЕСР.

"Також в кабінеті людина зможе бачити і контролювати обсяг своїх пенсійних накопичень, сплачені внески, отриманий інвестиційний дохід, здійснені виплати, тощо", - додала Лазебна.

У той же час міністр зазначає, що цей інструмент також буде вкрай зручний і для самого державного апарату. Зокрема мова йде про більш ефективний захисту прав громадян.

"Людині не вчасно перерахували внесок? Невірно нарахували інвестиційний дохід? Не перевели кошти в інший фонд за бажанням людини? Несвоєчасно здійснили виплату? Держава це побачить і стягне зі штрафними санкціями на користь людини.

Використання ЕСР і ЕІССС для обліку цілісної "пенсійної історії" людини як в солідарній, так і в обов'язковій накопичувальній системі, передбачено Стратегією цифровізації соціальної сфери і Положенням про ЕІССС", - резюмувала чиновниця.

Раніше ми вже повідомляли про те, що Мінсоцполітики з Мінцифрою вперше реалізують принцип єдиного соціального вікна.