RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як дізнатися свою долю: шість способів ворожіння у день святої Катерини

7 грудня православні християни відзначають день пам'яті святої великомучениці Катерини. Традиційно дівчата ворожать на майбутнє та долю.

"Апостроф" зібрав найцікавіші ворожіння, які використовують у цей день.

Катерину, яка постраждала за те, що «Христова наречена» не погодилася на пропозицію імператора про шлюб, вважають захисницею дівчат, наречених та вагітних.

Їй промовляють молитви з проханнями про щасливе заміжжя, взаємну любов і вдалі роди. На Катерину дівчата гадають, щоб дізнатися, що на них чекає в майбутньому. Час дівочих ворожінь розпочинається з Катерини, 7 грудня, і триває аж до самого Андрія, 13-го числа.

1. Ворожіння по вишневій гілочці

Це незвичайне ворожіння триває не один день. 7 грудня дівчина з питанням про свою долю має зрізати гілку з вишневого дерева і поставити її у воду. Якщо до Різдва гілка розквітне, то майбутній рік обіцяє заміжжя. Якщо вишня не викинула квіти до 14 січня, та, що ворожить, може засидітися "в дівках".

2. Ворожіння у Катеринин день на воску

Результат іншого улюбленого ворожіння молодих дівчат часто є не точним і здебільшого залежить від уяви ворожки, яка подумки поставивши питання, має накапати розтоплений віск зі свічки в посуд з холодною водою. Зрозуміти, яке майбутнє на неї чекає, дівчина повинна, розглядаючи химерні фігури, що застигли у воді.

3. Ворожіння по дзеркалах

Про цей спосіб ворожіння багато хто дізнався ще в дитинстві, але мало хто зважився його використовувати, бо ця ворожба вважається сильною і страшною. З двох дзеркал, що стоять навпроти, створюється "коридор часу", а деякі вважають його брамою в потойбічний світ. Між дзеркалами розміщується свічка, що горить. Поставивши запитання, треба уважно вдивитись у відображення.

4. Ворожіння на Катерину по хлібу

Мабуть, найвідоміше ворожіння. У ніч з 6 на 7 грудня перед сном під подушку дівчата кладуть шматок хліба і кажуть: "Наречений, прийди до мене вечеряти". Потім треба мовчки лягти спати, і за повір'ям, наречений обов'язково насниться цієї ночі.

5. Ворожіння по обручці

Оскільки обручка символізує заміжжя, вона часто використовувалася в ворожіннях на весілля. Щоб дізнатися, хто раніше вийде заміж, дівчата по черзі кидали обручку на підлогу і дивилися, куди вона покотиться. Та дівчина, чиє кільце виявлялося ближче за інших до виходу, мала першою вирушити під вінець.

6. Ворожіння в ніч на Катерину на нареченого

Для цього ворожіння слід взяти 12 листочків паперу, один із яких залишити чистим, а на решті написати чоловічі імена. Перед сном листочки потрібно покласти під подушку, а вранці дістати один навмання. Так можна спробувати дізнатися ім'я свого нареченого, а якщо лист виявився чистим, значить до весілля ще далеко.

Раніше ми розповіли, що потрібно робити в день великомучениці Катерини, 7 грудня, щоб залучити удачу.