RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю скіфської дитини, яка жила в період залізної доби: фото

Залишки мумії, яку археологи виявили в Туві, на півдні Східного Сибіру, ще в 1988 році, та ідентифікували як хлопчика, у результаті, виявилися останками дівчинки, хворої на рахіт.

Про це повідомляється на сайті Год науки и технологий.

Вчені вивчили останки дитини раннескіфського часу, яка вважалася хлопчиком через лук і стріли, що лежали поруч під час розкопок, і встановили, що насправді це була дівчинка приблизно семи років. Це показав аналіз ДНК.

Через неможливість використання комп'ютерної томографії, вчені обрали метод мікрофокусної рентгенографії, і зробили близько півтора десятка знімків. На знімках черепа вчені побачили молочні та постійні зуби, завдяки чому змогли визначити вік дитини.

Незважаючи на такий юний вік, на метафізах плечових кісток вчені виявили балки кісткової речовини, що говорить про те, що дівчинка займалася фізичною працею та їздила на коні.

Стан стегнової і великогомілкової кісток свідчать про погане харчування дитини - в основному рослинною їжею, з відсутністю молока та м'яса, хоча вона і походила з племені скотарів. На лівій стегновій кістці було виявлено ознаки дефіциту вітаміну D — рахіту. Наявність захворювання підтверджує викривлення лівої променевої кістки. Також за рік до смерті дівчинка сильно хворіла.

Незважаючи на такі дані, вчені вважають, що дитина мала високий соціальний статус, оскільки поруч з нею лежала зброя, що в залізний вік вважалося великою честю. Тож, недолік харчування можна пояснити віковою чи гендерною специфікою.

Раніше ми писали, що в Єгипті знайшли мумію із золотим язиком, щоб розмовляти з богом підземного світу.