RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

День Андрія: історія свята, традиції та заборони у цей день

У понеділок, 13 грудня, християни святкуватимуть День святого Андрія Первозванного. Цього дня відбуватиметься зустріч зими. У народі він ще називається "Днем Андрія".

"Апостроф" розповів, чому цей день є одним із найтаємничіших та найцікавіших.

Хто такий Андрій Первозванний

Андрій Первозванний – один із 12 апостолів. Він народився у місті Віфсаїда регіону Галілея, розташованого на півночі сучасного Ізраїлю. Про сім'ю святого мало відомо: є відомості, що його батько був рибалкою, а інший послідовник Христа – Павло – був братом Андрія.

Першозваний вирішив не одружуватися і присвятив своє життя служінню Господу, ставши послідовником Спасителя. Однак спочатку юнака залучили проповіді Іоанна Хрестителя, який збирав народ на річці Йордан. Одного разу Ісус прийшов до води для прийняття Хрещення, і тоді вчитель, назвавши Христа агнцем Божим, вказав на нього юному Андрієві. Молодий чоловік став першим, хто приєднався до учнів Ісуса, тому його прозвали Первозванним.

Небесний Батько дарував святому здатність зцілювати людей від тяжких хвороб. Андрій Первозванний зумів позбавити недуг і вилікувати від сліпоти багатьох, а слава про його чудеса поширилася повсюдно.

Читайте також: Церковний календар на грудень: список усіх свят

Традиції та ворожіння

Віруючі люди цього дня вирушають на службу до храму, а незаміжні жінки моляться за щастя у сімейному житті.

Здавна дівчата щиро вірили, що Андрєєва ніч допоможе дізнатися про їхню долю – чи вийде вона заміж і хто ж буде її судженим.

У ніч проти 13 грудня самотні дівчата намагалися викликати віщий сон і побачити свою долю. Вони клали під подушку кутю, дзеркало, чоловічу шапку та інші предмети, під ліжко ставили миску з водою та лягали спати.

Що заборонено робити

Цього дня категорично не можна шити, ткати та прясти, щоб не накликати лиха. Заборона іноді поширювалася більш тривалий період - до Хрещення.

Не можна вживати м'ясні та молочні продукти, яйця, тому що день припадає на пост. Святкові страви повинні бути пісними та складатися тільки з круп, хліба, овочів, фруктів та сухофруктів, горіхів, бобових.

Прикмети та повір'я

У день Андрія Первозванного у народі намагалися передбачити погоду, спостерігаючи за природними явищами. У народі, зокрема, вірили:

  • якщо не до 13 грудня сніг, то зима буде теплою і безсніжною, якщо осінь - морозною і сніжною;
  • якщо тиха вода – гарна зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі та хуртовини;
  • червоний вогонь у печі – на холод, білий – на відлигу;
  • якщо до свята Андрія йде сніг – зима буде морозною та холодною;
  • холодно, але сонячно – отже, бути хорошому врожаю;
  • якщо цей день без дощу і світить сонце - холод буде коротким, а наступний рік - на багатий урожай.