RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

СБУ попередила Кабмін про критично низькі запаси вугілля: під загрозою цілі регіони

Служба безпеки України попередила Кабмін про енергетичну кризу в країні. За даними спецслужби, в Україні може статися зупинка теплогенеруючих підприємств через низькі запаси вугілля.

Про це повідомляє ZN.UA.

Так, значна кількість теплогенеруючих підприємств мають критичне та стратегічне значення щодо забезпечення споживачів (школи, лікарні, дошкільні заклади тощо) теплової енергії, особливо в умовах загострення ситуації з поширенням COVID-19. Проте критичні обсяги накопичення вугілля свідчать про припинення теплопостачання в деяких населених пунктах.

"Одним із негативних явищ при проходженні осінньо-зимового періоду (ОЗУ) 2021-2022 є неприйняття належних заходів щодо накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ. Зокрема, на 01.12.2021 на складах перебуває 486,2 тис. тонн вугілля при плановому накопиченні 2632,7 тис. тонн (відхилення ─ 2146,5 тис. тонн), що у свою чергу свідчить про критичний запас зазначеного палива", ─ наголошується у звіті, який наведений нижче.

Під загрозою відсутності опалення опинилися цілі регіони, які забезпечуються деякими ТЕЗ та ТЕЦ:

Слов'янська ТЕС має у 50 разів нижче за необхідний запас вугілля (наразі запаси вугілля стають 1,6 тис. при плановому накопиченні 105,0 тис.).

Луганська ТЕС має вчетверо нижче мінімально необхідних запасів (наразі запаси вугілля становлять 36,2 тис. при плановому накопиченні 120 тис.)

Чернігівська ТЕЦ ─ запаси вп'ятеро нижчі за норму (наразі запаси вугілля становлять 6,5 тис. при плановому накопиченні 43,0 тис.)

Дарницька ТЕЦ не має запасів (55,2 тис. вугілля).

Станом на 1 грудня 2021 року є величезна заборгованість теплогенеруючих підприємств перед "Нафтогазом України", яка становить 70 млрд грн.

Ця ситуація створює загрозу енергетичній безпеці держави. У свою чергу, може призвести до "надзвичайних подій техногенного характеру, зростання соціальної напруги серед населення та дискредитації органів державної влади".

Більше того, Україна увійшла до зимового сезону 2021/2022 з мінімальним запасом вугілля та газу.

Раніше "Апостроф" писав, що в Києві, а також у ряді великих населених пунктів України комунальники почали щомісячно стягувати з споживачів комунальні послуги - в першу чергу, вивіз сміття, гарячу та холодну воду та опалення.