RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Українцям прийшли нові платіжки за комуналку: як доведеться платити

У Києві, а також у ряді великих населених пунктів України комунальні підприємства почали нараховувати клієнтам абонплату за послуги ЖКГ – насамперед вивезення сміття, гарячу та холодну воду, а також опалення.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко.

Це стало можливим завдяки ухваленню Закону "Про житлово-комунальні послуги" - він був затверджений ще у 2019 році. У той же час, експерт зазначає - плата прив'язана до прожиткового мінімуму. Крім того, вона підвищуватиметься, а українцям доведеться платити незалежно від сезону.

грудня 2020 року прожитковий мінімум становить 2189 гривень. Додатково платіжка вийде на 111,7 грн без банківської комісії (4 платіжки за гарячу, холодну воду опалення та вивезення ТПВ) з однієї квартири. Якщо брати в сумі, то це додатково українці заплатять щомісяця на 2,01 млрд. гривень більше за комунальні послуги. На рік, це виходить 24, 127 млрд гривень" , - зазначив Попенко.

Відзначимо, що граничний розмір абонентської плати Кабінет міністрів запровадив ще кілька років тому. Суми у платіжки рахуються за спеціальною формулою: 2* ПМ * 2,58 * 0,15 * К, де:

  • ПМ – прожитковий мінімум;
  • 2,58 – середня кількість осіб у сім'ї;
  • 0,15 – середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;
  • К – коефіцієнт (для опалення та води – 0,019, для сміття – 0,009).

Оскільки прожитковий мінімум в Україні підвищується кілька разів на рік, водночас зростатиме й розмір абонентської плати. Теоретично зібрані кошти мають інвестувати у ремонт та обслуговування мереж, їх модернізацію тощо, проте експерти сумніваються щодо ефективного використання грошей.

Раніше "Апостроф" писав, чого чекати українцям до кінця опалювального сезону.

Також ми повідомляли, чи потрібно повертати державі субсидії, якщо в отримувача зросте дохід.