RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

6 цікавих фактів про святого Миколая та Санта Клауса

Українці полюбляють День святого Миколая, адже і діти, і дорослі знають, що 19 грудня можна знайти під подушкою подарунок від "Миколайчка". Однак, небагато хто знає, звідки взялася практика вручати подарунки в цей день та що спільного між святим Миколаєм та Санта Клаусом.

"Апостроф" зібрав ключові факти про цих двох святкових персонажів.

Святий Миколай є реальним персонажем

Він був християнським священиком. За твердженням літописів, хлопчик на ім'я Микола народився приблизно у 270 році нашої ери у Малій Азії у місті Патар, зараз - територія Туреччини. Він отримав сан єпископа. Існує легенда, як він став єпископом. Мовляв, священик, який очолював місцеву церкву, помер та не залишив наступника. Заміну серед оточення не знайшли, тож вирішили передати сан єпископа тому священикові, який увійде в храм певного дня. Так Микола очолив церкву, а за сотні років його канонізували. Він був відомий безкорисливою допомогою та добрими справами.

Святий Миколай дійсно роздаровував подарунки

Низка фактів із життя священника Миколи з роками стали традицією. Зокрема, про те, що він робив подарунки та допомагав людям у складних ситуаціях. Зокрема, Микола допоміг бідному сусідові, який не міг зібрати кошти на посаг для двох дочок і врятував того від ганьби. Єпископ таємно підклав монети у черевики чоловіка. Таким чином врятував дівчат від самотності та злиднів. Згодом з'явилися розповіді про те, що Микола нібито кидав золото у димохід, а воно падало у вовняні шкарпетки, які сохли на каміні. Ця історія нагадує легенду про Санта-Клауса.

Святий Миколай і Санта Клаус – один і той же персонаж

Багато століть тому у Нідерландах виникла традиція відзначати День святого Миколая (Синтер Клаас) 6 грудня за старим стилем (19-го – за новим стилем). Під час масової імміграції У Сполучені Штати - вони продовжили цю традицію. Чарівник Санта-Клаус здобув широку популярність у Штатах, проте, його історія дещо призабулась.

Санта-Клауса детально описав американський протестант

Докладний опис доброго чарівника Санта-Клауса можна знайти у поемі Клемента Кларка Мура "Ніч перед Різдвом", опублікованій у США у 1823 році. Письменник його зобразив старим ельфом, який володіє магією і літає по небу на упряжці з восьми північних оленів. Слухняні діти отрмримують від нього подарунки, які підкидає, прокрадаючись у будинок через пічну трубу.Так легенда про святого Миколая і традиції Північної Америки завдяки віршу стала неймовірно популярною.

Сучасний зовнішній вигляд Санта-Клауса - витвір фантазії рекламників

Американські маркетологи для рекламної кампанії Coca-Cola багато років тому вигадали червоний костюм з білою облямівкою, сиве волосся і бороду, круглі окуляри для образу Санта-Клауса. Тож нині казковий зимовий чарівник з реальним єпископом Миколою має мало спільного, лише густу білу бороду. Дід Мороз також був змальований із Санта-Клауса, образ був покликаний витіснити з пам'яті людей християнського священика. Цей персонаж виник у 30-х роках ХХ століття, коли уряд СРСР вирішив замінити релігійні свята світськими.

Традиція робити добро та ідея сезонних розпродажів

Поява масштабних сезонних розпродажів виникла завдяки скромному американцю Френку Вулворту, що жив на стику ХІХ і ХХ століть, і працював продавцем у магазині. Він соромився спілкуватися, тому вивішував цінники, а під кінець року ціни знижував, щоб продати все. Це приваблювало багато покупців. Через багато років сезонні знижки стали звичайним явищем. Оскільки це час свят, то в торгових точках почали робити «куточок чарівника Санта-Клауса», де діти розповідали Санті про бажані подарунки, а батьки могли їх одразу придбати.

Раніше "Апостроф" розповів, як привітати рідних та близьких на День святого Миколая.