RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

На пенсію – по "гарячій сітці": які мають бути пільги в Україні

В Україні трапляються випадки, коли при призначенні розміру пенсії не враховують стаж роботи на шкідливому для здоров'я виробництві.

На запитання одного з читачів відповіло видання "Пенсійний кур'єр".

"Маю 20 років шкідливого стажу за Списком № 2, гаряча сітка. Чому мені не враховують це під час визначення розміру — пенсії?", - запитав читач.

У відповіді йдеться, що до страхового стажу додатково зараховують по одному року за кожен повний рік стажу роботи на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабіном, зайнятість на яких давала і дає право на пенсію на пільгових умовах.

"На відміну від Списку № 1, стаж за Списком № 2 дає право на зниження пенсійного віку і не впливає на збільшення розміру пенсії. Оскільки Ви працювали за Списком № 2, то свого часу скористалися пільгою і вийшли на пенсію на п'ять років раніше: не в 60, а в 55”, - зазначило видання.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система в Україні: як відкласти гроші на старість

Варто також зазначити, що пенсії по Списку № 2 призначається при стажі роботи:

  • у чоловіків – не менше 30 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах,
  • у жінок – не менше 25 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

За відсутності такого стажу роботи, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності наступного стажу роботи:

Тим, кому не вистачає стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи (у чоловіків – від 25 років і 6 місяців до 30 років, з них не менше 6 років 3 місяців на зазначених роботах, у жінок – від 20 років і 6 місяців до 25 років, з них не менше 5 років на зазначених роботах) пільгові пенсії призначаються із зменшенням пенсійного віку:

  • чоловікам – на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи;
  • жінкам – на 1 рік за кожні 2 роки такої роботи.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні з січня 2022 року посилять правила виходу на пенсію.