RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

День святої Анни: історія свята, традиції та головні заборони

У середу, 22 грудня, православні християни відзначають День святої Анни або Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Також святкують іменини жінки, дівчата та дівчатка, які мають це ім'я.

“Апостроф” розповідає про історію, традиції та заборони свята.

Згідно з Писанням, праведна Анна була дочкою священника Матфана з Віфлеєму і дружиною праведного Йоакима з Назарету. Не один десяток років бездітне подружжя молилося за народження дитини, обіцяючи присвятити її служінню Господу.

Нарешті, літня пара змогла зачати дочку. Це була Пресвята Богородиця Діва Марія, яка з трьох років служила в Єрусалимському храмі, а згодом стала матір'ю Ісуса Христа.

Традиції у День святої Анни

Цього дня православні моляться у церкві за дітонародження, за здоров'я матері та немовляти при пізньому материнстві, за будь-яку сімейну потребу, за лікування від безпліддя, оскільки свята Анна допомагає жінкам, вагітним та дітям.

Віруючі дотримуються Різдвяного посту. Не можна їсти м'ясо, молочні продукти та навіть рибу (у Різдвяний піст її їдять лише у вівторок, четвер, суботу та неділю).

Що не можна робити у День Анни

Жінкам, а особливо вагітним, цього дня забороняється займатися будь-якою роботою, у тому числі приготуванням їжі та рукоділлям.

Вагітним не слід переступати через гострі предмети та розпалювати полум'я, щоб не завдати шкоди собі та дитині.

Також у цей день не можна ходити в ліс.

Нагадаємо, Анни відзначають іменини також 16 листопада. Цього дня православна церква вшановує пам'ять святої князівни Анни Всеволодівни – дочки київського князя Всеволода Ярославича та грецької царівни, дочки Костянтина Мономаха.