RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Українців масово штрафують за підроблені сертифікати: коли запрацює ковідна амністія

У січні прогнозується новий спалах коронавірусу і єдиним способом на сьогодні вберегти себе чи пом'якшити наслідки від захворювання є вакцинація. Україна продовжує ставити антирекорди за кількістю вакцинованих, багато українців купують підроблені сертифікати, тим самим заганяючи себе в пастку.

Чим можуть обернутися такі дії для громадян і коли в Україні почне діяти "ковідна" амністія, розповів голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайло Радуцький у Telegram-каналі.

Багато українців під час активної пропаганди вакцинації, у спробі уникнути щеплення, масово купували підробні сертифікати. І тепер ті, хто усвідомив помилку, просто немає шляху назад, оскільки їх дані уже внесено до електронної системи охорони здоров’я, а визнання сертифікату недійсним передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу.

Намагаючись вплинути на ситуацію, 2 листопада 2021 року Верховна Рада підтримала законопроєкт № 6084 про внесення змін до Кримінального кодексу України.

Документ встановлює суворішу відповідальність за користування фальсифікованими документами про вакцинацію та внесення неправдивих даних до медичної документації. А також, дозволяє використовувати механізм “ковідної” амністії.

Зокрема, пропонується доповнити статтю 321-3 Кримінального кодексу наступною фразою: “особа, яка використала підроблені документи, що підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно заявила про ці факти органу, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, до отримання таким органом інформації про це кримінальне правопорушення з інших джерел”.

У МВС законопроект підтримали. Єдиним моментом, що на сьогодні викликає дискусію, є умова про те, що поліція не повинна була отримати інформацію про підробку з інших джерел.

Передбачається, що завдяки змінам, більше людей зможе визнати свою помилку щодо фальсифікованих сертифікатів і вакцинуватися від COVID-19.

Раніше ми писали, для кого в Україні перенесли дедлайн обов'язкової вакцинації від COVID-19.