RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Тривожна валізка": що насамперед брати з собою у разі війни

Про необхідні речі "тривожної валізки" написано багато рекомендацій та складено чимало чек-листів, однак часто її вага перевищує ту, яку ви можете легко взяти із собою.

Про найдоцільніші поради щодо збору валізки написала журналістка, снайперка та офіцерка ЗСУ Олена Білозерська.

Вміст "тривожної валізки" має залежати від того, хто ви та які у вас плани. Якщо ви хочете виїхати зі своєї домівки в разі наближення бойових дій, то краще це робити завчасно, коли дороги не забиті біженцями та працює громадський транспорт. У такому випадку треба брати все, без чого не можете жити та з чим ви не готові попрощатись.

Коли ж обставини змушують тікати "в нікуди", то багаж має бути суворо обмежений за вагою.

"До речі, дієва порада для будь-яких спроб виїхати і взагалі для пересування в неспокійний час: перевірте вміст всіх Ваших електронних пристроїв (смартфон, планшет, фотоапарати, флешки тощо), щоб у них не було нічого такого, що може не сподобатись будь-якій зі сторін конфлікту. Якщо вас затримають і схочуть перевірити, можуть з вашого смартфона зайти на вашу сторінку у соцмережах – подумайте про це", - дає рекомендацію Білозерська.

Якщо ви вирішили за жодних обставин не втікати з дому, то зберіть невеличку сумку, яку в разі чого візьмете в укриття.

Практичні поради щодо організації валізки

Одяг та всі інші речі мають бути цивільними. Взуття бажано не нове й обов'язково зручне, міцне та темного кольору.

Поділ багажу на три частини:

  • Те, що ви не можете втратити за будь-яку ціну - на себе. Це основні документи: паспорт, водійські права, право на власність тощо, захищені від намокання; гроші і банківські картки; ліки від хронічних хвороб, які Ви приймаєте постійно. У кишеню верхнього одягу дрібні речі на кшталт ліхтарика й запальнички. У внутрішню кишеню – засіб зв’язку. Також взимку на собі бажано мати каремат-сидушку на резинці.

"Якщо Ви легка здобич для грабіжників – є розумна порада тримати десь зверху гаманець з невеликою сумою грошей, щоб віддати їх озброєному бандиту чи наркоману, який за допомогою ножа збиратиме собі на дозу. Щоб цього не сталося – намагайтеся пересуватися в групі надійних людей", - застерігає офіцерка.

  • Головна вимога до "валізки" це мінімальна вага, тому треба класти потрібні речі, які в разі чого можна викинути. Це можуть бути:

- Ліки (жарознижувальне, протизастудне, знеболювальне, протизапальне, кровоспинне, антидіарейне, ліки від серцевого нападу, плюс запас медикаментів від «особистих» хронічних хвороб). Бинти – це добре, але вони займають місце, плюс значно частіше, ніж серйозні поранення, у складних умовах трапляються дрібні й середні порізи і розтерті ноги. Тому бажано мати достатню кількість пластирів – звичайних, маленьких, і парочку хірургічних пластирів.
- Ксерокопії документів – у файлах, заклеєних скотчем – від вологи;
- Запасний мобільник (бажано не смартфон, а стара й надійна «дзвонилка»), зарядки для всієї електроніки, яку ви маєте;
- Мультитул (якщо є і неважкий) або просто маленький складаний ножик;
- запасний ліхтарик+батарейки, пара запальничок, сірники;
- заряджений пауербанк, краще два, один такий, що заряджається від сонця;
- маленький перехідник зі старої радянської розетки на «євро» і навпаки;
- трійник (краще подовжувач, але він важить і займає місце);
- олівець, ручка, маленький блокнотик;
- паперова карта (якщо кудись самостійно їдете чи йдете);
- маленький компактний радіоприймач (один на групу);
- гігієнічні засоби, найперше – вологі серветки. Вони корисніші за мило, бо може не бути води. Принагідно порада щодо туалетного паперу: великий рулон займає багато місця і його ніколи не буде під рукою, тому простіше мати два-три незакінчені маленькі рулони в кишенях штанів;
- невеличку металеву посудину, у якій можна приготувати собі їжу, якщо буде на чому, і поїсти з неї;
- зміна білизни, теплі шкарпетки і теплий одяг (бажано флісовий, він легкий)
- хімічні грілки для ніг;
- дешевий поліетіленовий дощовик.
- продукти харчування – в мінімальній кількості, з розрахунку максимум на пару діб. Це різна «Мівіна», сухофрукти і все таке інше. Ніяких консервів, ніякого хліба, ніяких сухарів – все це вага і місце.
- Щодо води вирішуйте самі. Мені завжди простіше було добу не пити (особливо взимку), ніж тягти на собі бодай літр. Але організми в людей різні. В будь-якому разі, пластикову пляшку для води слід мати з собою завжди.
І, звичайно ж, мінімум особистих речей/харчів для дитини чи тварини, якщо вони у Вас є і їдуть з Вами.

Розміщення речей теж має значення. Теплий одяг має лежати зверху, а речі по типу блокноту, хімічних грілок, зарядки для телефону - у зовнішнє відділення рюкзака. Із зібраним рюкзаком треба погуляти хоча б годину, щоб зрозуміти чи зможете ви його взагалі носити в разі небезпеки.

  • Якщо ви маєте власний транспорт або вас вивозять, то можна взяти більше речей. Наприклад, спальний та каремат. Хоча існує ймовірність втратити їх разом із транспортом.

"Вислів "у мене тривожна валізка вже зібрана" не обов’язково повинен сприйматися буквально – що прям так і стоїть зібрана в коридорі. Адже зовсім не факт, що вона взагалі знадобиться, а багато речей, призначених для валізки, часто використовуються, і їх незручно тримати спакованими. Тому, якщо Ви вирішили, що тривожна валізка Вам потрібна, почніть зі складання списку Ваших особистих речей, які до неї увійдуть, для зручності розділивши їх на підпункти, наприклад: "Документи", "Одяг", "Гігієна", "Медицина"", - заспокоює Білозерська.

Раніше "Апостроф" повідомляв про розвідника, який оцінив ймовірність війни з Росією: "Все залежить від Путіна".