RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Допомога біженцям з України: хто і як може отримати соцдопомогу

У німецькому уряді роз'яснили біженцям, які рятуються від війни в Україні, хто і як може отримати соціальну допомогу у Німеччині.

На поширені запитання щодо соцдопомоги для українців відповіли у Федеральному міністерстві праці та соціальних справ.

Так, якщо у людини немає коштів на житло, харчування та медичне забезпечення - вона має право на пільги відповідно до Закону про надання пільг особам, що подали заяву на отримання політичного притулку.

"Якщо вам видали дозвіл на проживання відповідно до § 24 Закону про проживання, ви маєте право на пільги відповідно до Закону про надання пільг особам, що подали заяву на отримання політичного притулку", - йдеться на сайті відомства.

Щоб отримати соцдопомогу потрібно:

  • зареєструватися в одному з пунктів первинного прийому (у будь-якій федеральній землі, у відомствах у справах іноземців або у Федеральній поліції);
  • після реєстрації отримати підтвердження про первинну реєстрацію (Ankunftsnachweis);
  • документ є підставою для подання заяви у місцевий відділ соцзахисту для отримання пільг відповідно до Закону про надання пільг особам, що подали заяву на отримання політичного притулку.


"Якщо ви подаєте заяву на отримання дозволу на проживання відповідно до § 24 абзацу 1 Закону про перебування (AufenthG) до відомства у справах іноземців за місцем вашого проживання або там, де ви на даний момент перебуваєте, ви також маєте право на пільги відповідно до Закону про надання пільг особам, що подали заяву на отримання політичного притулку", - повідомляє пресслужба відомства.

Тако, якщо посвідку на проживання відповідно до § 24, абзацу 1 Закону про перебування (AufenthG) неможливо отримати негайно, таким особам спочатку видадуть тимчасову посвідку (Fiktionsbescheinigung). Вона дає право отримувати допомогу відповідно до Закону про надання пільг особам, що подали заяву на отримання політичного притулку (AsylbLG).

"Ви можете подати заявку на отримання допомоги до відповідного відділу соціального захисту, якщо ви маєте дозвіл на проживання відповідно до розділу § 24 абзацу 1 Закону про перебування (AufenthG) або тимчасову посвідку (Fiktionsbescheinigung)", - зазначається на сайті.

При цьому подання офіційної заяви про надання політичного притулку у Федеральне управління з питань міграції та біженців (BAMF) також дає право на допомогу відповідно до Закону про надання пільг особам, що подали заяву на отримання політичного притулку (AsylbLG). Водночас українським біженцям не обов’язково подавати заяву про надання притулку для того, щоб отримати право на проживання або отримати соціальні пільги.

Якщо інші члени родини теж не мають коштів, вони також можуть отримати пільги за описаною вище процедурою.

Раніше ми писали, що мільйони українців отримають допомогу готівкою від ООН.