RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Де зараз можна орендувати квартиру та на які "плюшки" можна розраховувати: цікава статистика

Унаслідок повномасштабної російсько-української війни багато людей були змушені евакуюватися у відносно безпечні регіони країни, що стало причиною підвищеного попиту на оренду житла. Наприклад, у довоєнний час нерухомістю на OLX цікавились 1,6 млн раз, а зараз вже близько 2,7 млн запитів.

Про те, де зараз вигідно орендувати житло та на які "плюшки" від орендодавців можна очікувати, розповіли на OLX.

Як змінилась ціна на оренду житла

Найбільший вибір нерухомості в Київській області, осікльки там у порівнянні з мирним часом кількість незаселених квартир чи будинків виросла вдвічі. Окрім того, ціна на оренду в травні теж суттєво зменшилась - на 22%, тобто в середьому складає 9 тисяч гривень на місяць.

Також нескладно буде знайти вільну житлову площу в Дніпропетровській області - тут з початку повномасштабної війни кількість квартир для оренди виросла майже на 11%, однак виросла й ціна, яка тепер становить у середньому 7 тисяч гривень.

У західних областях України ціни виросли прямо пропорційно до попиту. Наприклад, в Івано-Франківську оренда однокімнатної квартири в травні коштує близько 9 тисяч гривень, а двокімнатна вже на рівні 12 тисяч гривень. Водночас у місті Калуш, що за 30 км від Івано-Франківська, незважаючи на його славу після цьогорічного "Євробачення", ціни на житло не змінились.

Варто зауважити, що найбільш доступні ціни на житло серед західних регіонів у Хмельницькій області: однокімнатна квартира коштуватиме 6 000 гривень на місяць, двокімнатна - 8 000 гривень на місяць. Такі ж ціни переважають у Черкасах. У сусідній до Черкас Полтавській області орендодавці хочуть трішки більше: оренда однокімнатної квартири коштуватиме 8 000 гривень, за двокімнатну попросять близько 10 000 гривень, трикімнатне житло коштуватиме орієнтовно 15 000 гривень.

На що готові власники квартир

Близько 60% опитаних на OLX орендодавців за останні місяці, тобто за період повномасштабної війни, втратили попередніх орендарів, тому 90% із них уже активно шукають нових і готові йти назустріч потенційним мешканцям. Найпоширеніші поступки власників квартир:

  • зниження вартості оренди (погоджуються майже 50% орендодавців);
  • на пошук компромісів (близько 20%-40%);
  • індивідуальне обговорення умов оренди та врахування потреб орендаря (більше 33%);
  • дозвіл на проживання в квартирі більшість кількості людей чи на проживання з маленькими дітьми або тваринами (майже 10%).

Раніше "Апостроф" показав цікаву інфографіку, як змінилися ціни на купівлю-продаж квартир в Україні.