RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як правильно поливати город у спеку: корисні поради

Багато українців вирощують овочі та зелень на дачах та присадибних ділянках, для хорошого врожаю овочевим культурам необхідний рясний полив.

Про те, як правильно поливати овочі, пише "Своїми руками".

У середині літа актуальні два види поливу: вегетаційний - дає рослинам вологу для росту і плодоношення, і дощ, що імітує, освіжаючий - для підвищення вологості повітря і зниження температури навколо рослин, щоб вони легше переносили спеку.

Найпростішим вважається полив по борознах. Головне правило такого способу – воду подають спочатку на найнижчу точку городу. Спочатку відкривають 2-3 найнижчі борозни, пускають у них воду, а коли вони наповняться до країв, відкривають наступну борозну, а политі закривають.

Воду із закритого водопроводу з невеликим натиском можна подавати на грядки поліетиленовим рукавом, прокладеним по всій ділянці з отворами навпроти кожного міжряддя.

Полив у лунки є трудомістким, але економним. При такому способі лунки та борозни після поливу обов'язково мульчують перегноєм або компостом, щоб зменшити випаровування вологи.

Один із найпоширеніших - шланговий полив, фахівці категорично не рекомендують. Причин кілька: занадто холодна вода, розмиття ґрунту, швидке випаровування вологи та утворення земляної кірки.

Шланг можна використовувати для подачі води до борозни та дощувальних пристроїв. Також з нього зручно наповнювати бочки, баки та інші ємності, де відстоюється та нагрівається вода для поливу. При поливі прогрітою водою всі культури розвиваються краще та швидше.

Для помідора, перцю та інших культур, що не люблять підвищену вологість, добре підходить підґрунтовий полив. При такому способі керамічні, поліетиленові або металеві труби діаметром 3-7 см з отворами через кожні 30-40 см укладають у землю на глибині 8-15 см. Воду в систему подається з малим напором.

Краплинний полив передбачає подачу до кожної рослини трубами з піднятого на невелику висоту бака. Він зручний та економічний і створює для рослин постійне та комфортне зволоження. Як тимчасове краплинне зрошення можна використовувати пластикові пляшки з водою, встромивши їх шийкою з отворами в землю у рослин. Головне правильно розрахувати розмір отворів, щоб вода надходила не дуже швидко та не дуже повільно.

Дощування та аерозольний полив дають можливість освіжити рослини та зволожити ґрунт. Їх проводять у перерві між вегетаційними поливами. Негативним наслідком такого способу є те, що через деякий час частина нижнього листя лягає на землю і прибивається ґрунтом. Тому аерозольний полив навіть у спеку потрібно відключати на час кожні 2-3 години.

Раніше "Апостроф" розповідав, що можна посадити на городі у липні та зібрати врожай до кінця серпня.