RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Заберуть - не заберуть? Хто навіть із "білим квитком" підлягає мобілізації

Юристи пояснили, чи можуть підлягати мобілізації громадяни, які були зняті з військового обліку за наказом Міністерства оборони, тобто ті, хто має так званий "білий квиток".

Про це повідомляє Telegram-канал "Адвокат Права".

Як зазначають експерти, шукати відповідь на це питання в інтернеті - марна трата часу, тому що тексту відповідного наказу Міністра оборони нема у відкритому доступі. Йдеться про наказ від 09 червня 2006 року №342 "Про затвердження змін у Настанові з військового обліку прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів та матросів запасу ЗСУ та інших військових формувань".

Юристи нагадують, що тоді були внесені зміни до настанови з військового обліку в ЗСУ, затвердженої Наказом Міноборони №35 від 22 січня 2002 року, щодо зняття з військового обліку громадян, яких військово-лікарські комісії визнали непридатними до військової служби у мирний час та обмежено придатними у воєнний.

Проте 15 січня 2015 року Наказом Міноборони №24 до тієї ж настанови від 2002 року внесли нові зміни – щодо скасування положення про зняття з військового обліку осіб, визнаних військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби у мирний час та обмежено придатними під час воєнного стану.

Таким чином, фактично Наказ Міноборони №342 втратив чинність, як і актуальність внесені на його підставі записи у військові квитки. Зараз рішення щодо зняття військовозобов’язаних з обліку проводять на підставі Наказу Міноборони №402 від 14 серпня 2008 р.

"Тобто тепер для отримання у військовому квитку запису "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку", необхідно, щоб при проходженні медичної комісії ВЛК встановила статтю з розкладу хвороб, наведеному в наказі №402 від 14.08.2008 року, з індексом "А", - зауважують юристи.

Раніше "Апостроф" писав, що повістки можуть приходити навіть тим, хто має відстрочку або звільнення від служби в армії, але мобілізувати їх не будуть.