RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Як правильно збирати з грядки цибулю та часник і зберігати їх: поради, які збережуть урожай

Городники розповіли таємниці правильного збору з грядок цибулі та часнику, щоб вони були придатні для тривалого зберігання.

Про це повідомляє Nday.te.ua.

Знавці стверджують, що не всі сорти цибулі та часнику підходять для зберігання. Тому ще під час посадки варто визначитися, з якою метою збираєтеся їх вирощувати.

Так, хімічний склад гострих сортів цибулі містить більшу концентрацію ефірних олій і сухих речовин, ніж солодкі. Відтак, гостра цибуля - зберігатиметься краще і довше. Для часнику на зберігання ліпше обрати ярі сорти, восени варто зайнятися посадкою озимого.

Збирати часник і цибулю потрібно, коли більша частина листя посохне (приблизно у 75% рослин). Примітно, що цибулю для зберігання краще садити біля чорної редьки, яка ближче до осені виділяє фітонциди, які згубно діють на спори грибка, що призводить до гнилі. Тому серед посадок цибулі, коли зійде, треба посіяти у шаховому порядку (через 1,5-2 метри) чорну редьку. При цьому редьку варто викопувати окремо, з іншими коренеплодами.

Для того, щоб цибуля та часник зберігалися довго, потрібно їх просушити: у сонячну погоду (при температурі +30...+35°С) розклавши на грядках. Щоб не було шкідливих збудників - треба періодично перевертати. Просушку цибулі треба завершити при більш високій температурі – 45 градусів упродовж 8-10 годин. Тільки так не буде збудників гнилі, що зазвичай заважає її тривалому зберіганню. Із цибулин треба зрізати пожовтіле листя, щоб залишалася шийка до 5-ти сантиметрів у довжину. Після - цибулю відправити в опалювальне приміщення. Сухість цибулі визначається, якщо шийка - суха на дотик.

Потім цибулю варто відсортувати, ретельно переглянувши кожну. Всі погані цибулини (механічні ушкодження, ознаки захворювань, враження шкідниками, потріскані зовнішні луски) відкласти.

Часник, призначений для зберігання, має бути цілим. Після збирання також просушують, стебла обрізають, а корені потрібно обпалити на вогні. Примітно, що часник з обпаленим корінням може зберігатися до літа, інакше - засохне.

Деякі запаси часнику можна парафінувати. Сітки з часником потрібно на пару секунд занурити у розплавлений парафін. Після чого головки часнику із застиглим парафіном укласти у невеликі полотняні мішки та зберігати у підвішеному стані у сухому місці. Ще головки можна помістити у скляні банки й пересипати борошном. Верхній шар має бути не меншим двох сантиметрів.

Як повідомлялося, у другій половині липня українці можуть посадити на своїх городах багато культур, які можуть дати добрий урожай.