RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Відстрочка від призову для педагогів та науковців: яким категоріям дали право та які потрібні документи

У зв'язку з повномасштабною війною з російськими окупантами, в Україні оголошено загальну мобілізацію, проте студентів та викладачів не забирають до армії. Крім того, 29 липня Верховна Рада ухвалила законопроект №7352, який вносить зміни до закону про мобілізацію та надає право на відстрочку викладачам та науковим співробітникам.

Як йдеться в пояснювальній записці до проекту закону №7352, мета такого кроку у збереженні кадрового наукового та викладацького потенціалу.

"Цей законопроект передбачає розширення кола осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на особливий період. Так, у разі прийняття законопроекту №7352, призову не підлягатимуть наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники", - пояснив керуючий партнер ЮК. ВОЛХВ" Олександр Навальнєв, пише "Фокус".

Тепер коло тих, хто не буде призваний на військову службу в Україні, включає:

  • тих, хто не мають наукового звання у зв'язку з відсутністю деяких об'єктивних обставин;
  • працюючих на посадах доцента та професора, але без вчених звань професора чи доцента;
  • із наукового званням старшого наукового співробітника;
  • працюючих на посадах старших викладачів та викладачів без вченого звання та наукового ступеня на основному місці роботи;
  • працюючих на посадах викладачів після завершення навчання на третьому рівні вищої освіти, але до захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) у зв'язку з різними обставинами.

Він зазначив, що тим науковцям/педагогічним працівникам, які мають законні підстави для звільнення від призову, але отримали повістку, необхідно прибути на призовну ділянку.

Які документи потрібно мати:

  • заяву про надання відстрочки на ім'я голови районної (міської) призовної комісії у двох примірниках, один з яких із відміткою про реєстрацію залишити собі;
  • письмові докази, що підтверджують підстави надання відстрочки.

"Призовники — педагогічні працівники, основним місцем роботи яких є установи загальної середньої освіти повинні надати районному (міському) територіальному центру комплектування та соціальної підтримки довідку зі структурного підрозділу освіти райдержадміністрації (органу місцевого самоврядування) про місце роботи, посаду та завантаженість на обійманій посаді та копію документа про освіту та спеціальність", - пояснив Навальнєв.

Призовники, які мають перший науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук), доктора мистецтв, доктора наук, повинні подати відповідний документ про отриманий ступінь та довідку від підприємства (установи, організації) щодо роботи за посадою відповідно до групи спеціальностей галузі знань, за якою присуджено науковий ступінь.

Важливо знати, що наукові та педагогічні працівники, яким надано відстрочку, мають щорічно до 1 жовтня подавати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соцпідтримки документи, що підтверджують їхнє право на відстрочку.

Якщо ж, незважаючи на надані документи, співробітники ТЦК наполягають на мобілізації викладача чи наукового співробітника, юрист радить звернутися до вищого військового керівництва або до суду.

Раніше "Апостроф" розповідав, що військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від армії за сімейними обставинами.