RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Можуть стати в нагоді на фронті: в Україні запропонували підвищити граничний вік призовників

В Україні діє режим загальної мобілізації, яка передбачає призов до армії чоловіків віком 18-60 років. У Верховній Раді запропонували підвищити граничний вік призовників.

Відповідний законопроект до ВР вніс перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, депутат партії "Голос", Ярослав Юрчишин.

Він пояснив, що не всі охочі змогли приєднатися до захисту України. Граничний вік становить 65 років для представників вищого офіцерського складу та 60 для військовослужбовців загалом.

"Історія, з якою зіткнувся особисто: знайомий відставний військовий з офіцерським званням високого рангу пішов у військкомат, щоб мобілізуватися і почати нести службу знову. Він здатний фізично і здоровий, має бойовий досвід Афганістану і АТО і ще не забув, як це - робити росіянам смерть та керувати формуванням. Але мобілізувати його не можна", - пише Юрчишин.

Він наголосив, що в його законопроекті йдеться виключно про тих людей старшого віку, які бажають захищати Україну. Проте одного бажання буде мало.

"Своє бажання захищати Україну потрібно ще підкріпити наявністю бойового досвіду (Афганістан, АТО, ООС, миротворчі операції тощо) та успішним проходженням медкомісії. Тільки за таких умов військкомат може запропонувати людині повернутися на облік, підписати контракт із ЗСУ та почати виконувати бойові завдання", - пише нардеп.

Він додав, що мета — дати центрам комплектування найкращих солдатів, майорів, підполковників та полковників з досвідом та якісних солдатів, сержантів і не лише, які об'єктивно можуть бути корисними.

"Мобілізувати неспроможних за станом здоров'я або тих, хто не має досвіду, ніхто не буде. Повірте, що війська зацікавлені лише в якісних кадрах. Особливо якщо йдеться про осіб, які вже перетнули граничний вік призову", - резюмував Юрчишин.

Раніше Апостроф розповідав, чи можуть вас відправити на фронт, якщо ви не готові воювати і не вмієте тримати в руках зброю.