RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Командира полку "Азов" могли вивезти до Росії: його дружина розповіла про бездіяльність Червоного Хреста

Командир "Азова" Денис Прокопенко може перебувати в Росії, але це – непідтверджена інформація. Червоний Хрест повністю відсторонився від ситуації з полоненими "азовцями".

Новий російський міф про "Азов": навіщо це Путіну

Про це “Суспільному” розповіла дружина командира “Азова” Катерина Прокопенко.

“Я знаю тільки, що його відвезли до Росії і взагалі це ще не підтверджено. Щодо місця знаходження Дениса я дізналася через російські ЗМІ. Держструктури мені остаточно не підтверджують, бо тут важко щось підтвердити. Я розумію, Росія зараз командний склад сховала, інших солдатів та офіцерів ховає та не розголошує, де вони знаходяться. Чекаємо, що буде далі”, – каже вона.

За словами Катерини, повідомити, де знаходиться її чоловік, мають співробітники Червоного Хреста, філія якого існує у Москві. Але вони цього не роблять.

"Це означає, що є, можливо, певний договірняк з тією ж владою в Росії, щоб не розголошувати інформацію про місцезнаходження тощо", вважає вона.

За словами дружини Дениса Прокопенка, були випадки коли Червоний Хрест повідомляв родичам про місцезнаходження українських полонених.

"Але питання здоров'я, харчування, їжі, умов, тортур, медобслуговування - на це вони не мають відповідей, хоча вони повинні їх надати", стверджує вона.

Трагедія в Оленівці показала повну незалученість Червоного Хреста.

“Я не розумію, що він робить і чому він існує. Я була б рада, якби була реформація системи міжнародних організацій, які нібито за безпеку, за права людей, за життя людей, але загалом у війні в Україні ці міжнародні організації нічого не варті”, – додає Катерина.

У дружини командира "Азова" багато питань до Червоного Хреста. Вона хоче знати, чому в Оленівці не було представників, які б помітили відсутність деяких людей зі списків чи підготовку могил на околиці населеного пункту.

“Щоб перевірити списки загиблих та поранених в Оленівці, які надала Росія, необхідно, щоб приїхала якась незалежна експертна сторона, якої немає. Як ми думали, вона повинна виходити з Червоного Хреста чи ООН, але її немає, тому немає віри у ці списки. У спілкуванні з військовополоненими, яких обміняли, у кого не спитай, ніхто жодного разу не бачив Червоного Хреста, тільки на виході з "Азовсталі"”, – резюмує Катерина.

Раніше повідомлялося, що російські окупанти готують самосуд над полоненими українськими військовослужбовцями в Маріуполі.