RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Що робити у разі радіоактивного зараження: покрокова інструкція

Українцям дали покрокову інструкцію на випадок радіаційної аварії. Адже невизначеною залишається ситуація довкола Запорізької атомної електростанції, територію якої продовжують обстрілювати російські окупанти.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на рекомендації Міністерства охорони здоров'я.

Сховатися в укриття

Потрібно закрити вікна та двері, а щілини заклеїти скотчем чи змоченою водою тканиною. Якщо є можливість - увімкнути систему вентиляції – кондиціонери чи обігрівач. Бажано мати маску чи респіратор.

В укритті потрібно перебувати до подальших вказівок офіційної влади.

Переодягнутися, прийняти душ

Якщо надзвичайна ситуація застала вас на вулиці, то вдома треба обережно переодягнутися, а знятий одяг - покласти у пластиковий пакет (герметичний контейнер). Сховати від людей та тварин. За можливості треба прийняти душ. Відкриті частини тіла треба вимити з милом під проточною водою руки (очі та вуха промити теж). Хоча б вологими серветками чи вологою тканиною, якщо нема води.

Не можна пити воду з крана, не всі продукти вживати

Заборонено пити воду з крана, поки рятувальники чи влада не повідомили про безпеку водопровідної води. Треба зробити запас води вже зараз про всяк випадок.

Безпечні харчові продукти, що зберігаються в герметичних контейнерах чи холодильнику. Контейнери перед відкриттям та кухонне начиння треба протерти вологою тканиною.

Коли потрібно приймати йодид калію

Йодид калію потрібно вживати після вказівки органів влади чи рятувальників. Не вживайте його для профілактики, щоб не зашкодити здоров’ю.

Нагадаємо, що раніше російські окупанти обстрілювали передмістя Енергодару та золовідвали Запорізької теплової електростанції, намагаючись підняти хмари радіоактивного пилу.