RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

26 травня

Всі новини

Утеплення дерев'яних вікон: названі прості способи

Напередодні складного опалювального сезону українці можуть легко утеплити свої дерев'яні вікна, вони не пропускали тепло на вулицю.

"Апостроф" публікує добірку лайфхаків, які дозволять зберегти високу температуру у квартирі у зимовий період.

Насамперед експерти рекомендують з'ясувати причину тепловтрат. Важливо знати, що пропускати тепло може не тільки віконна рама, а й підвіконня. У такому разі щілини слід закрити силіконом або іншим герметиком.

Якщо причина тепловтрат пов'язана з негерметичним приляганням стулок - їх можна щільніше притиснути за допомогою шестигранного ключа або викрутки. При зносі ущільнювача його слід замінити. Для цього потрібно зняти стару гуму, почистити поверхню від сміття та закласти у пази новий ущільнювач.

Як утеплити дерев'яні вікна - лайфхаки

  • скрученими смугами паперу можна заткнути всі щілини у віконних рамах та заклеїти скотчем із заготовленим папером під колір дерев'яної рами;
  • набити ватою щілини рами, щоб тепло не виходило надвір. Зверху заклеюються щілини, але вже тканинними смужками, які попередньо були вимочені в мильному розчині;
  • для утеплення старих вікон можна використовувати парафін, який спочатку потрібно розплавити. Заливати його потрібно за допомогою шприца для нанесення будівельних сумішей. Якщо щілини у дерев'яних вікнах великі – прокладіть підкладку, яка заповнить порожнину;
  • найнадійнішим способом вважається застосування утеплювачів, які вставляються у стулки рам. Вони можуть бути зроблені з ПВХ, пінополіетилену, гуми тощо. Через те, що монтаж утеплювачів передбачає зняття стулки вікон з петель, проводити подібні роботи краще в теплу пору року.

Крім вікон, можна утеплити укоси, через які найчастіше виходить тепло. Найпростіше працювати з гіпсокартоном:

  • спочатку потрібно прорізати по периметру вікна канавку глибиною трохи більше одного сантиметра;
  • потім вирізайте пластини необхідного розміру з вологостійкого гіпсокартону, після чого заготовки можна вставляти в пази, починаючи з бічних укосів;
  • порожнини слід заповнити між стіною та пластинами монтажною піною, а для вирівнювання та закріплення використовуйте малярський скотч.

Укоси можна утеплити також за допомогою сендвіч-панелей – потрібно прикріпити П-подібний профіль по всьому периметру віконної рами, випилити укоси потрібного розміру з панелей та вставити їх у закріплений профіль. Простір, який утворився між панелями та стіною, експерти рекомендують закласти мінеральною ватою. Після цього на готових укосах закріплюється монтажний F-подібний профіль, який фронтально встановлюються сендвіч-панелі або пластини гіпсокартону.

Раніше ми розповідали, які краще вибирати склопакети для запобігання тепловтратам у квартирі.