RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як знайти роботу, якщо вам за 40 років і немає досвіду: детальна інструкція

В умовах воєнного стану в Україні багато людей втратили роботу. Тому українці беруться за будь-яку роботу, що є в наявності, навіть якщо вона не відноситься до спеціальності людини. Серед таких людей є й ті, кому за 40 років. Це дає певні труднощі у пошуках роботи, але можливості знайти її - є.

«Апостроф» розповідає, як знайти роботу громадянам від 40 років без досвіду роботи.

Вакансії без досвіду роботи

Навіть, якщо громадянин віком 40+ не має досвіду роботи або працював дуже давно, то все одно знайдуться безліч вакансій, де беруть без нього та пояснюють вже на робочому місці всі процеси. Без досвіду пропонують найчастіше такі посади: оператор чату або call-центру, перекладач, продавець-консультант, водій, кур’єр, прибиральник, швачка, офіціант, бармен-касир, менеджер з продажу та багато інших.

Створення резюме без досвіду

При створенні резюме необхідно акцентувати на досягненнях та успіхах, щоб компенсувати перед потенційним роботодавцем відсутність досвіду. Зокрема, потрібно вказати свої досягнення у навчанні. До них відносяться практики та стажування, які можливо людина проходила, які успіхи мали у цьому.

Також варто написати про навички, якими володіє людина. Можливо є навички з організації, креативність або лідерські якості. Всі навички, що набули у сімейному житті можна успішно використовувати, в залежності від характеру роботи.

Також важливо донести до майбутніх роботодавців, що може швидко навчатись.

Читайте також: Ринок праці в Україні: де найпростіше знайти роботу

Поради для людей 40+, що шукають або вже знайшли роботу

  • Тримати у формі тіло та мозок. Треба регулярно тренувати як мозок новою інформацією, так і тіло фізичними вправами. Це дає можливість тримати себе у тонусі, підвищує стресостійкість та дає можливість довше не втомлюватися.
  • Отримуйте нові знання. Ніколи не пізно вчитися. Це нормальна практика, коли люди навіть 60+ здобувають першу або другу вищу освіту, проходять семінари та курси. Теоретичні знання розвивають мислення, не дають мозку впасти у «сон», а також дають нові можливості для саморозвитку та професійного зростання.
  • Також варто оновлювати старі знання, якщо довго не працювали за фахом, а шукати за іншими спеціальностями не хочеться.
  • Треба робити все можливе, зоб потрапити на співбесіду та зарекомендувати для роботодавця себе з найкращої сторони, щоб вік не заважав отримати бажану роботу. Роботу можна шукати і на сайтах з вакансіями, і через центр зайнятості, і через знайомих.
  • Підготуватися до співбесіди до того, як дали запрошення. Заздалегідь варто потурбуватися про те, що казати на інтерв‘ю, знайти свою конкурентну перевагу, запитати порад від близьких, щоб вони змогли описати ваші переваги, чітко сформулювати їх. Серед переваг може бути сильна фінансова мотивація, незацікавленість у зміні місця роботи, комунікативність тощо.
  • Варто бути гнучким, не поспішати відмовлятися від роботи, якщо не влаштовує рівень зарплати чи інші умови, тому що згодом їх можна виправити та отримати підвищення та більш зручні умови.

Нагадаємо, незважаючи на повномасштабну російсько-українську війну, а також складність ситуації на ринку праці, в Україні запрацював державний веб-сайт із пошуку роботи.