RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Як утеплити фасад будинку своїми руками: покрокова інструкція

Через повномасштабне вторгнення Росії експерти прогнозують важку зиму в Україні і рекомендують всіляко до цього підготуватися - у тому числі і по можливості утеплити фасади будинку.

"Апостроф" розповідає, як це зробити.

Утеплювати фасад будинку рекомендується восени, допускається утеплення при перших заморозках. Утеплений фасад будинку дозволить створити всередині певний мікроклімат, завдяки якому восени у ньому буде тепло, а в літню спеку прохолодно.

Читайте також: Попереду найважча зима: що має бути в квартирі на випадок форс-мажору

Варто відзначити, що утеплити стіни будинку зовні досить просто, така робота не вимагає багаторічного досвіду або великого професіоналізму. Все, що потрібно – необхідні матеріали, інструменти та бажання створити у своєму будинку затишок, при цьому не переплачувати на опаленні.

Як утеплювач використовують мінеральну вату, пінопласт, пінополістирол і скловату. Крім теплоізоляції такі утеплювачі зменшують провідність шуму на 20%, пожежобезпечний, а термін їх служби 30-40 років.

Сучасний ринок будівельних матеріалів пропонує великий вибір клейових сумішей для приклеювання та армування теплоізоляційних матеріалів на фасадній частині будівлі. Зазвичай це суха суміш, яку потрібно розчиняти водою. Існують суміші для мінватних плит, суміш для приклеювання пінопласту або пінополістиролу, є окремо суміші для армування та шпаклювання як мінеральної вати, так і пінопласту.

Перш ніж вибирати матеріал, потрібно вирішити, яким буде подальше оздоблення. Це може бути штукатурка з наступним фарбуванням або декоративна штукатурка. Або це можуть бути панелі, типу сайдинг. У першому варіанті рекомендується використовувати для кріплення утеплювача та клей, та кріпильні дюбелі для утеплювача. У другому варіанті на кріпленні можна дещо заощадити, оскільки утеплювач у будь-якому випадку утримуватиметься каркасом і облицювальними панелями. Тут можна використовувати мінімальну кількість або клею (наносити його на утеплювач точково) або дюбелів (4-5 шт на лист).

Перш, ніж починати роботу, потрібно підготувати основу - вона повинна бути міцною і не запиленою, в іншому випадку, розчин відпаде разом зі шматком стіни. Також, основу рекомендується прогрунтувати будь-якою ґрунтовкою проникаючої дії.

Далі слід визначитися з висотою, звідки розпочнеться утеплення. На заданій висоті необхідно намалювати лінію, позначену гідрорівнем або лазерним рівнем по всьому периметру будівлі (або на всій ділянці утеплення). Все це необхідно для кріплення цокольного профілю (або стартової планки), він необхідний для забезпечення упору утеплювачу, тому що той буде досить рухливий, поки не висохне клей. Кріпиться профіль до стіни звичайними шурупами або забивними дюбель-цвяхами.

Клей замішується у відрі не великими порціями, його густота повинна бути такою, щоб при нанесенні зубчастим шпателем на поверхню він не розпливався і борозни створювалися цілісні, без розривів.

При облицюванні стінок мінеральною ватою клей краще наносити на стінку за допомогою зубчастого шпателя. У разі облицювання стіни пінопластом можна наносити клей як на стіну, так і на пінопластовий лист. Слід зауважити, що при роботі з пінопластом зубчастий шпатель використовується тільки якщо поверхня стіни не має значних перепадів. Якщо нерівності на стінах перевищують 5-7мм, краще наносити клей на лист смугами, кількість клею (висота смуги) залежить від величини перепадів на стіні. Важливо знати, що не менше половини площі листа (50-60%) має бути не просто промазано клеєм, а саме приклеєне до поверхні.

Далі лист утеплювача притискається до стіни, а у випадку з пінопластом ще й простукується для забезпечення розтікання клею. Важливо пам'ятати, що шви мають бути "Т-подібними", тобто укладати утеплювач потрібно у шаховому порядку. На кутах має бути "шиповане" з'єднання, яке не утворює один суцільний шов (за принципом цегляної кладки).

Прибивати утеплювач можна або відразу після його приклеювання або через 2-3 дні після повного висихання. Всі подальші роботи з обробки фасаду потрібно проводити після повного висихання клею.

Раніше ми писали, як українцям підготуватись до складної зими.