RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

"Молочка" і не тільки: які продукти продовжать дорожчати та чому

В Україні восени очікується подальше здорожчання низки категорій продуктів харчування. Підскочать ціни на молочну та м'ясну продукцію, яйця, овочі.

Такий ціновий прогноз озвучив економіст, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло, пише Канал 24.

Він зазначив, що зростання цін на "молочку", м'ясо та яйця є традиційним з року в рік. А от що стосується овочів, які за рік здорожчали удвічі, то нинішні ціни на новий осінній урожай продиктовані тим, що виробники зараз роблять запаси на зиму. Очевидно, їх не так багато через фактор війни.

"Також був дефіцит ранніх овочів через окупацію південних регіонів. Але треба розуміти, що зараз йдеться про ціноутворення овочів, яке закладатиметься до нового врожаю. Насамперед люди купують овочі довгострокового користування. Там цибуля, часник, картопля, капуста тощо. Тобто овочі широкого вжитку. І ми бачимо, що загалом ціни на них зараз дуже високі. Тобто фактично і виробники вимагають більше грошей за цю продукцію, тому що вони припускають, що ціни надалі зростатимуть. І, власне, люди сьогодні готові платити більше. Їм важко, звичайно, але змушені платити більше, бо вони сьогодні роблять запас", - цитує експерта видання.

Щодо здорожчання м'ясної продукції, то важливим показником у формуванні ціноутворення є вартість сала. Його ціна може закладатися на довгий термін за мінімальної обробки.

"Ця готовність та бажання заготувати на продукцію стала драйвером подорожчання. Також потрібно розуміти, що сьогодні багато йде на потреби фронту, де теж потрібна продукція тривалого зберігання", - зазначає він.

Ціни на молочну продукцію зростають через низьку пропозицію молока. Здорожчання яєць подиктоване сезонними коливаннями.

Загалом, на думку експерта, окрім дефіциту, рушієм цін також є зростання попиту на продукти тривалого зберігання.

"Фактори попиту випереджаючим темпом рухатимуть ціни, пов'язані з товарами, що мають тривале використання. Оскільки на них сьогодні орієнтуються люди, які виробляють довготривалі запаси, готуючись до складної зими. А з погляду пропозиції, дорожчатимуть ті товари, в яких збільшується собівартість їх виробництва, а це енергетична складова, валютна складова та логістика", - додав він.

Динаміка цін за рік:

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні зростають ціни на яйця. Порівняно з минулим місяцем яйця подорожчали на 21% і зараз коштують у середньому 40,90 грн за 10 штук.