RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чому звільнити Крим буде важко: генерал армії США назвав головні причини

Звільнення Криму від російських окупантів - дуже складна операція через географічні особливості розташування півострова і вимагає спеціального озброєння, якого ЗСУ поки не має.

Таку думку висловив колишній генерал-командувач армією США в Європі Марк Хертлінг, котрий під час конференції Центру аналізу європейської політики (CEPA) розповів про труднощі визволення Криму.

Він зазначив, що росіяни до останнього боротимуться за Крим. На те є кілька причин: острів є стратегічно важливим для російського чорноморського флоту, військово-повітряних баз та іншої військової інфраструктури. Крім того, Крим є питанням престижу особисто для президента Росії Володимира Путіна.

"Це буде важка битва для України, бо навіть для того, щоб потрапити на півострів, є лише кілька доріг через територію, яка складається з кількох дрібних острівців. Тому з точки зору конвенційної війни це буде тяжко", - констатував Хертлінг.

Читайте також: ЗСУ дуже розумні: генерал США назвав крайній термін звільнення Криму

Він додав, що росіяни під час свого вторгнення до Криму у 2014 році використали флот та сили спеціального призначення. Тоді як українці зараз флоту не мають, а однією артилерією територію взяти не можна, потрібні сухопутні війська.

Крім того, для Путіна настільки важливо зберегти Крим, що він може вдатися до застосування стратегічних бомбардувальників та військово-морського флоту, який досі використовувався не на повну силу. Проте генерал вважає, що це не гарантує росіянам успіху.

"Ми всі вже встигли побачити, наскільки небоєздатними були їхні наземні війська, чи не є флот таким самим? Як би там не було, але з ним слід рахуватися", - резюмував Марк Хертлінг.

Раніше "Апостроф" публікував думку американського політолога Раміса Юнуса про два варіанти повернення Росією Криму Україні.