RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Що робити і куди телефонувати, якщо людина зникла безвісти: українцям дали пояснення

В Україні з'явився онлайн-сервіс із пошуку українських військовополонених та зниклих безвісти в умовах війни і якщо людина зникла безвісти, насамперед потрібно написати заяву до поліції.

Про це Суспільному пояснила юристка з Полтави Дар’я Маліннікова.

У випадку зникнення людини, необхідно звернутися до правоохоронців за номером 102 та зателефонувати на гарячу лінію за безкоштовним номером 080 050 02 02.

Читайте також: Пошук зниклих безвісти: куди звертатися та як подати заяву

У поліції приймуть письмову чи усну заявку в день звернення та допоможуть скласти план подальших дій.

У заявці про зниклу людину потрібно надати:

  • паспортні дані;
  • опис зовнішності з особливими прикметами у разі наявності таких (особливості зовнішності, наявність татуювань та шрамів, у що була вдягнена людина на момент зникнення);
  • інші відомості, що можуть допомогти у пошуках (номер мобільного телефона, дані про автомобіль);
  • за яких обставин зникла людина і чи це відбулось на окупованій території або на території, де ведуться активні бойові дії.

Також слід зазначити обставини, що могли загрожувати її життю та здоров’ю.

Як пояснила адвокатка, згідно зі статтею 43 Цивільного кодексу, суд може визнати людину безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. У випадку, якщо неможливо встановити день одержання останніх відомостей про місце перебування особи, початком її безвісної відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості. Якщо ж неможливо встановити цей місяць – 1 січня наступного року.

"Фізичну особу може бути визнано безвісно відсутньою лише за особливою процедурою – в судовому порядку", - наголошує юристка.

Заяву про визнання фізичної особи безвісно відсутньою може бути подано членом сім’ї, родичем до суду першої інстанції за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

У заяві про визнання людини безвісно відсутньою необхідно зазначити:

  • мету, з якою необхідно визнати людину безвісно відсутньою (наприклад, з метою розірвання шлюбу іншим із подружжя);
  • обставини, що підтверджують безвісну відсутність людини;
  • докази, які є у заявника (наприклад, копія звернення до правоохоронних органів із заявою про зникнення людини та її розшук, докази розміщення оголошень щодо розшуку та встановлення місцеперебування, можливі покази свідків, які стали очевидцями або востаннє бачили зниклу людину, спілкувалися з нею, чи бачили її викрадення або примусове утримання окупаційними військовими).

Згідно з постановою Кабміну "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх", військовослужбовець, який бере участь у бойових діях, вважається безвісти зниклим, якщо протягом 15 днів немає відомостей щодо його місцеперебування, крім відомостей про самовільне залишення військової частини або місця служби.

Військовослужбовець, який перебуває у статусі безвісти зниклого, продовжує отримувати грошове забезпечення. Родичі теж можуть отримувати виплати. Для цього потрібно звернутися із заявою на ім'я командира військової частини.

До заяви потрібно додати:

  • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
  • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
  • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
  • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
  • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючому органу і мають відмітку в паспорті, – копія сторінки паспорта з такою відміткою).

Нагадаємо, що українцям, котрих внесли до Єдиного реєстру осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, припиняють нараховувати пенсії, але ця людина може поновити виплати після особистого звернення до органів Пенсійного фонду.