RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.90
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  39.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Як вибрати хороший ліхтарик, який довго служитиме: ціни та особливості

У зв'язку з періодичними віяловими відключеннями електрики українцям варто мати альтернативні джерела світла. У цьому допоможуть свічки, сірники й, звичайно, ліхтарики.

"Апостроф" з'ясовував, як обрати найкращий ліхтарик.

Ліхтарики мають різне призначення, тобто їх обирають для різних цілей. Основні з них це універсальні, туристичні, тактичні й кемпінгові.

Читайте також: На випадок відключення електрики: як запросто освітити кімнату підручними засобами

Які існують ліхтарі

Універсальні ліхтарі

Вони компактні, зручні у використанні, а їхня яскравість доходить до позначки 30 люмен. Ціни коливаються від 200 до 1000 гривень залежно від комплектації та потужності.

Туристичні ліхтарі

Такі ліхтарі більші за універсальні, можуть працювати довше, а також мають різноманітні налаштування, наприклад, ступеню яскравості. Ціни від 350 до 2000 гривень.

Тактичні ліхтарі

Вони оснащені кнопкою моментального включення, тому їх можна швидко ввімкнути. До того ж вони дуже яскраві (понад 300 люмен) і мають вузький діапазон спрямованості променя. Ціни стартують від 200 гривень.

Кемпінгові ліхтарі

Такий пристрій створений для освітлення кемпінгу (або наметового містечка), будмайданчика чи кімнати. Він дає розсіяне світло й широкий промінь. Ціна залежить від потужності й часу автономної роботи, а середня становить близько 400-500 гривень.

На які технічні характеристики звернути увагу

Тип живлення

Ця характеристика вливає на час автономної роботи. Наприклад, маленькі ліхтарики працюють від батарейок, а великі - від вбудованих акумуляторів. Треба обирати той вид, який підходитиме до ваших потреб.

Зарядка

Важливо переконатися, що ліхтарик не заряджається від електроенергії, адже тоді його сенс в умовах перебоїв електропостачання нівелюється. Є ліхтарики на батарейках, є на акумуляторах, які можна під'єднати до USB, а є такі, що заряджаються від сонячної енергії.

Кількість режимів роботи

У найдешевших моделей є тільки режими ввімкнути й вимкнути, а в більш просунутих є кілька режимів, зокрема, стробоскоп, енергоощадження, розсіяне світло та інші.

Матеріал корпусу

Найпоширеніший матеріал - пластик. Водночас корпус для туристичних або тактичних ліхтарів часто виготовляють з алюмінію, металу, гуми у поєданні з пластиком.

Джерело світла

У більшості сучасних ліхтарів основне джерело світла це світлодіод, потужність якого вимірюється в люменах. Універсальні ліхтарики видають 10-40 люмен, туристичні близько 41-100 люмен - цього достатньо для домашнього використання.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як вибрати сонячні панелі для дому та квартири.