RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Будуть свіжими довгий час: 15 способів, як правильно зберігати овочі та фрукти

Умілі господині поділилися хитрощами, які дозволять зберігати фрукти і овочі свіжими якомога довше. Особливо поради стануть в нагоді, якщо немає електроенергії і холодильник не працює.

Про це розповідає "Апостроф" із посиланням на знавців.

Читайте також: Як зберігати дріжджове тісто в холодильнику до трьох місяців: поради та лайфхаки

Якщо нема холодильника

1. Зберігання бананів

Потрібно обгорнути хвостики бананів алюмінієвою фольгою, що перешкодить поширенню етиленового газу, який виробляється цим фруктом, на іншу частини плоду. Це дозволить м'якоті не розм'якшуватися швидко. Так банани будуть свіжими близько 4-5 днів.

2. Цибуля

Найкраще цибуля зберігається у нейлонових панчохах. Варто закрутити у вузли, щоб зберігалась кожна окремо. Через надлишок вологи - цибуля може погнити, тому підвісьте у прохолодному, темному місці. Цибуля буде свіжою більше пів року.

3. Часник


Покладіть часник у контейнер або паперовий пакет, віднесіть у темне місце з низькою вологістю. Так головки часнику залишатимуться свіжими до 2 місяців. Відокремлені часточки не витримають довго - 3-10 днів.

4. Петрушка, кінза, базилік і спаржа

Стебла поставте у ємність з водою, як квіти. Залиште в приміщенні з кімнатною температурою (без промивання). Стоятимуть свіжими до 4-5 днів.

5. Картопля


Цей овоч любить темне і прохолодне місце (6-10,5 °C). Не тримайте картоплю у кульках. Можна взяти паперову, сітчасту упаковку, решітчастий ящик, вкритий газетою чи абсорбуючим папером. Так вона може пролежати до весни.

6. Авокадо

Нестигле авокадо слід обернути газетою і покласти у паперовий пакет. Так овоч дозріє. Якщо треба прискорити процес - покладіть у пакет банан. У пакеті на дозрівання піде 3-5 днів, без пакета - 7 днів, з бананом - 2-3 дні.

7. Помідори

Зберігати треба при температурі вище 10 °C. Чим стигліший томат, тим насичений матиме смак. Термін зберігання - до 3 тижнів.

Зберігання у холодильнику

1. Гриби

Гриби немиті покладіть у паперовий пакет разом з петрушкою, остання працюватиме як антиоксидант і запобігає появі плям. Термін зберігання: 3-5 днів.

2. Полуниця

Протріть полуницю оцтом, не видаляючи хвостики (1 частина білого оцту та 2 частини води). Відкиньте зіпсовані. Ще можна відокремити хвостики і помістити ягоду в герметичний пакет для заморозки (протримається 2-4 місяці). А для зберігання в холодильнику - покладіть у друшляк (5-6 днів).

3. Салат, шпинат, листова капуста

Промийте великою кількістю холодної води, висушіть. Далі оберніть папером та покладіть у холодильник. Можна покласти і в пластиковий контейнер чи герметичний пакет. Термін - 1-2 тижні.

4. Лимон

Можна обернути непотрібну половинку лимона алюмінієвою фольгою та посипати сіллю. В алюмінієвій фользі буде свіжим до 7 днів, а цілий збережеться до 2 тижнів.

5. Авокадо


М'якоть авокадо не почорніє, якщо капнути кілька крапель лимона та змастити невеликою кількістю масла. Або ж - викласти на дно контейнера цибулю, а зверху авокадо - зрізаним вгору (протримається до 2 днів).

6. Картопля

Очищену картоплю треба помістити в ємність з водою та оцтом. У холодильнику збережеться 3-4 дні.

7. Стиглі банани

Покладіть у морозилку у герметичному пакеті, перед цим знявши шкірку та розрізавши навпіл. Збережуться на 2-3 місяці.

8. Крижані кубики з кінзою, петрушкою, базиліком

Трави можна заморозити, поклавши у ємність для льоду, додавши оливкову олію та заливши водою. Збережуться до одного місяця.

Раніше "Апостроф" повідомляв про топ-5 культур, які можна виростити на підвіконні.