RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

4 липня

Всі новини

Все у ваших руках: як користуватися електроенергією, щоб її не відключили

Через масований обстріл України російськими окупантам 10 жовтня було пошкоджено енергетичне обладнання, через що в багатьох областях запровадили віялові відключення світла – дотримуючись кількох порад, можна уникнути відключень.

Про це повідомляє Обозреватель.

Варто зазначити, що світло відключають за графіком, але іноді воно пропадає навіть тоді, коли не попереджали, а в інші дні його зовсім не відключають. Все залежить від того, наскільки перевантажені мережі – коли не вистачає струму, доводиться відключати окремих споживачів. Однак цього можна уникнути, якщо подбати про економію.

Читайте також: Відключення електроенергії в Україні: де дивитися графіки

Так, експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко поділився своїми методами економії світла – у робочому стані він залишив лише холодильник, а прання ставить на ніч. Бойлер також включається на темну пору доби, а вдень він просто продовжує підтримувати температуру.

"Вночі заряджаємо телефони та ноутбук. Вдень у розетці ще комп'ютер, коли у сина уроки і трохи пограти. Це і є раціональна поведінка споживача під час складності на енергетичному полі", – поділився чоловік.

У той же час, в "Укренерго" пояснили, що чим менше українці будуть використовувати електроенергію під час пікового навантаження, тим більша ймовірність, що частина споживачів житиме зі світлом.

"Свідоме зниження споживання електроенергії, особливо у години ранкового та вечірнього піку споживання (6:00-11:00 та 17:00-23:00), зменшує ризик перевантаження мереж та застосування обмежень для споживачів", - пояснили в "Укренерго".

Також важливо запровадити правила, які б дотримувався весь будинок. Наприклад, Ірина, голова ОСББ в одному з житлових комплексів у передмісті Києва запровадила заборони на використання електроприладів у світлий час доби, і це нововведення підхопили інші сусіди.

Так, вона сприяла відключенню світла на території ЖК та у під'їздах.

"У нас стояли лампи з датчиком руху. Датчики дуже швидко ламаються. Я вимикаю світло. Всі мають ліхтарики на телефонах, невже хтось не може знайти дорогу додому? Так, у під'їзді темно, але за рахунок цього ми економимо електроенергію, ви приходите додому, і там у вас є світло, його не відключили", – каже жінка.

Крім того, вона запровадила суворі правила прання та прасування, роботи пилососів, заборонила ремонти та використання електрочайників. Також жінка порекомендувала відмовитися від телевізорів та комп'ютерів по можливості.

"У нас шумоізоляція погана. Кажу: сусіди, все перемо вночі. А якщо в когось вдень почую пралку, то прийду, стукатиму і розбиратимуся. Я пенсіонерка, весь день вдома. Моя робота – мій дім. Всі прислухалися. Глажка, ремонти та електрочайники також у нас заборонені", – поділилася досвідом українка.

Вона наголосила, що навіть незначна економія електроенергії у кожній квартирі дозволить скоротити споживання в пікові години і звільнить від необхідності відключати весь район від електроенергії.

Крім того, вимкнення електроприладів із розетки дозволить убезпечити техніку і у випадках перепадів напруги. А техніку, яку з якоїсь причини не можна відключити від мережі, краще використовувати за допомогою стабілізатора напруги.

Раніше ми публікували список міст та графіки подачі електроенергії.