RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Захист від хімічної зброї: що треба робити в першу чергу

Російське окупаційне військо веде повномасштабну війну проти України терористичними методами, тому може вдатися до застосування хімічної зброї.

У зв'язку з цим "Апостроф" підготував поради, як захиститися від хімічіної атаки.

Що робити, коли почули сирену хімічної атаки

У разі хімічної загрози лунатиме сирена, у якої один гудок буде короткий, а інший - довгий. Як тільки ви її почуєте, варто зробити наступне:

  • щільно зачинити двері, вікна, заклеїти вентиляційні отвори й будь-які щілини;
  • якщо ви перебуваєте на вулиці, треба повернутися додому;
  • якщо ви в машині - зачинити вікна, вимкнути вентиляцію й кондиціонери і їхати якомога далі від місця ураження хімічною зброєю;
  • у жодному разі не пити й не їсти те, що було в зоні ураження.

Читайте також: Головне – не панікувати: як вижити під час ядерного вибуху

Як поводитися після потрапляння на тіло хімічних речовин

Якщо ви не змогли сховатися, а на вас уже потрапили хімічні речовини:

  • зняти чи розрізати одяг (не можна скидати через голову, оскільки реагенти можуть потрапити на обличчя) і викинути його перед тим, як зайти до приміщення;
  • ретельно вимити тіло, волосся, очі й ніс з милом не менше 10 хвилин;
  • увімкнути радіо, телевізор і стежити за вказівками ДСНС;
  • не робити постраждалим штучне дихання "рот у рот", аби газ не потрапив у ваший організм

Які є види хімічної зброї та як уберегтися від неї

Зарин

Зарин не має ні запаху, ні кольору. Про його розповсюдження скажуть на радіо чи телебаченні, після чого ви повинні піднятися якомога вище. Якщо вам стало зле - одразу викликайте швидку.

Хлор

Запах відбілювача, колір жовто-зелений. Хлор стелиться по землі, тому необхідно теж підніматися якомога вище. У разі погіршення самопочуття треба подихати парами води, промити розчином питної соди або милом з водою (0,5 л води і 1 ст. л. соди) шкіру, рот і ніс, пити воду або молоко з содою.

Аміак

Може димітися, запах нашатирю. У цьому випадку потрібно вже спускатися якомога нижче, тому що аміак піднімається у повітря. Якщо ви надихалися його випарами, то промийте шкіру, рот і ніс водою, закапайте в ніс одію, а потім змочіть тканину розчином кислоти(на 0,5 літрів води 1 ст. л. лимонної чи оцтової кислоти) та прикладіть до обличчя.

Фосфор

Запах часнику, у небі розлітатимуться білі часточки. Часточки фосфору прилипають і викликають серйозні опіки. Щоб загасити фосфор потрібно довго поливати місце потрапляння водою чи засипати мокрим піском або ґрунтом, щоб припинилося надходження кисню. Не можна чіпати руками місце, де він прилип, оскільки його температура близько 800 градусів.

Опіки необхідно промити розчином соди чи холодною водою. У жодному разі не використовуйте перекис, адже він реагує і виділяє кисень, який призводить до горіння фосфору. Після цього треба накласти вологу не ватну пов'язку й тримати уражену частину тіла у воді, а також випити знеболювальні, сорбенти, воду без газу чи молоко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські окупанти обстріляли фосфорними боєприпасами село Озерне.