RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Яке покарання під час війни за неявку за повісткою у військкомат: всі подробиці

За неявку у військкомат чи на медкомісію після отримання повістки в Україні передбачено адміністративну й кримінальну відповідальність.

Про це розповів адвокат Віталій Гаделія для НВ.

У залежності від того, яку саме повістку військовозобов'язаний проігнорував, визначається тип відповідальності: адміністративний чи кримінальний.

Читайте також: Хто зараз в Україні підлягає мобілізації і кого першим відправлять до військових частин

"Для їх розмежування потрібно розібратися з видами повісток. Загалом, є 4 види повісток. Перший — це на проходження строкової військової служби, їх зараз не видають. Є повістки на уточнення даних. Якщо її вручили, і особа не з’явилась, за це передбачена адміністративна відповідальність. Є повістка на проходження військово-лікарської комісії. Тут теж адміністративна відповідальність", - зауважив Гаделія.

Наразі максимальний штраф за за таке адміністративне правопорушення - 8500 гривень. Він призначається за повторну неявку, зокрема для посадових осіб на підприємствах.

"Наприклад, якщо керівник не передав повістку працівнику. Адже якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, то залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство", - пояснив адвокат.

Що ж до кримінальної відповідальності, то її передбачено для осіб, які пройшли військово-лікарську комісію, їх визнали придатними й вручили їм мобілізаційне розпорядження, а вони не з'явилися в центр комплектування у визначений термін.

"Тоді за неявку передбачена кримінальна відповідальність, максимальний термін — до 5 років позбавлення волі", - додав Віталій Гаделія.

Водночас українська судова практика під час воєнного стану продемонструвала випадки, коли людей хотіли притягти до кримінальної відповідальності навіть за повістку про уточнення даних.

"Якщо двічі вручили особі повістку на уточнення даних, вона не явилась, і її двічі притягнули до адмінвідповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатись притягнути до кримінальної відповідальності. Були такі рішення", - навів приклад адвокат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які є види "білого квитка" та кого звільняють від призову.