RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Як правильно користуватися туристичним газовим пальником у квартирі: 12 лайфхаків

Туристичним газовим пальником, який став популярним серед українців в умовах відключення світла, потрібно вміти користуватися, інакше можна спалити цілий балон газу, натомість не приготувати їжу чи навіть не закип'ятити кружку води.

"Апостроф" пояснює, що треба знати при використанні горілки, аби не залишитися голодним, натомість викинувши дарма гроші й витративши даремно час та нерви.

Газ

На якість горіння впливає склад газової суміші. В туристичних газових балонах використовуються суміші трьох основних типів газів: пропану, бутану та ізобутану.

Читайте також: Не дадуть зголодніти і замерзнути: скільки зараз коштують газові пальники та які є види

Бутан при низьких температурах взагалі не горітиме, пропан може бути небезпечним при перегріванні влітку, тому в якісних сумішах бутан заміняють ізобутаном. Й чим більший відсоток ізобутану в суміші — тим ефективніше згорятиме газ взимку.

Умови зберігання

Взимку перед використанням потрібно тримати газовий балон в теплі, хоча б накрити його ковдрою.

Холодна поверхня

Не потрібно ставити балон на сніг чи іншу холодну поверхню під час приготування їжі, бо це знижує ефективність згорання газу. Встановіть пальник з балоном на будь-яку підставку.

Захист від вітру

Якщо готувати доведеться на вулиці, то вітер може загасити полум'я. Тому потрібно зробити якійсь екран з підручних засобів. Для набалонних пальників необхідні високі "стіни", для шлангових вистачить низьких, що обумовлено їхніми конструкціями.

Тепла вода

Газовий балон у мисці з водою дає хоч і невеликий, але дієвий приріст потужності. Оскільки температура води завжди вище 0°С, балон не охолоне нижче цієї температури і буде працювати ефективніше.

Теплообмінний посуд

При нагріванні води у місткостях з пласким дном велика кількість тепла витрачається на нагрівання повітря. Особливо це помітно, коли форма та розміри конфорки не підходять до розмірів посуду.

Теплообмінні елементи захоплюють тепло, яке розходиться від пальника та повертають його для нагрівання посуду. Теплообмінники можуть скоротити витрати газу та час приготування окропу майже вполовину.

Рідкий газ

Для пальників з системою попереднього підігріву газу можна годувати пальник рідким газом. Рідкий газ з балона, потрапляючи в мідну трубку, що проходить безпосередньо над конфоркою, нагрівається вогнем пальника, переходить з рідкої фази в газоподібну і на виході згорає. Недоліком цієї схеми є неможливість швидкого регулювання сили полум’я, оскільки пальник навіть при закритому вентилі продовжуватиме працювати на газові, що залишився в трубці та шлангу.

Інтегрована система

Інтегровані системи мають переваги перед звичайними комбінаціями пальник-казанок. Вони дають оптимальну витрату газу для посуду, з яким постачаються у комплекті, адже потужність пальника збалансована з розміром "каструлі". Окремі інтегровані системи призначені для отримання окропу, наприклад, інші ж дозволяють готувати страви, що потребують тривалого часу горіння на меншій потужності.

Окріп

Для приготування більшості страв доводити воду до кипіння взагалі не обов’язково. Для сушеної їжі, субліматів чи каш достатньо довести воду до температури 80-90°C, а потім залишити страву "достигати".

Їжа має настоятися

Перед приготуванням їжі їй треба попередньо настоятися. Каші та сушені страви перед приготуванням можна замочувати, а перед вживанням підігрівати їх на пальнику, що суттєво скоротить загальну витрату палива.

Регулювання полум’я

Максимальна потужність вогню не завжди доцільна для приготування їжі. При використанні казанків з різним діаметром оптимальна сила полум’я також буде різною. Вогонь не повинен "облизувати" стінки, а нагрівати дно посуду.

Залишки газу

Чим менше в балоні залишається газу — тим менший тиск, тому важливо не слідкувати, коли палива залишиться недостатньо для того, щоб пальник міг ефективно працювати. Надавайте перевагу більшим балонам, бо, скажімо, на двох 450-грамових балонах можна приготувати окропу більше, аніж на дев’яти 100-грамових.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати у квартирі гарячу їжу, якщо немає ні світла, ні газу.