RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як боротися з пліснявою на дерев'яних поверхнях: способи очищення та профілактика

На дерев'яних поверхнях унаслідок перепаду температур і надмірної вологи може з'явитися пліснява, яка досить небезпечна для здоров'я людей.

"Апостроф" розповідає, як правильно очистити запліснявілу деревину.

Дерев'яні поверхні потрібно профілактично очищувати щонайменше раз на рік, а за перших ознак плісняви відповідально підійти до її видалення.

Читайте також: Як просушити сирий погріб або підвал в холодну пору року: корисні лайфхаки

Як очистити деревину від плісняви

  • Одягти захисний одяг

Одяг повинен бути щільний з довгими рукавами й штанами, також потрібна захисна маска, гумові рукавички, захисні окуляри.

За можливості уражену пліснявою деревину треба винести на вулицю для очищення, аби спори не поширювалися всередині приміщення. Якщо необхідно бути в приміщенні, то варто накрити всі поверхні навколо пластиковою плівкою.

  • Пропилисосити плісняву з дерев'яної поверхні

Спори цвілі може вловити лиш ваккум з HEPA-фільтром. Після видалення цвілі необхідно спорожними й очистити вакуумний контейнер, вийняти мішок назовні й запечатати вміст у пластиковий пакет перед тим, як викинути у смітник.

  • Вимити пофарбовану або покриту лаком деревину

Для цього знадобиться рідкий мийний засіб і вода, а також м'яка щітка. Однак варто бути обережними, щоб не просочити деревину водою. Майте при собі ще й губку.

Як позбутися стійкої плісняви

Спосіб №1

Потрібно змішати 1 ст. л. засобу для миття посуду, половину склянки хлорного відбілювача та склянку теплої води; нанести розчин на уражену ділянку пензлем з м'якою щетиною й дати їй висохнути на повітрі, а потім відполірувати м'якою тканиною.

Спосіб №2

Позбутися спор плісняви, які глибоко проникли в деревину, допомже шліфування поверхні наждаковим папером. Після шліфовки потрібно видалити пил пилососом та загерметизувати ділянку.

Як запобігти утворенню плісняви

В оселі повинен бути не підвищений рівень вологи, тому важливо своєчасно усувати конденсат на вікнах, стінах і трубах, дбати про водостічні жолоби, стан даху, регулярно провітрювати приміщення й проводити прибирання.

За потреби можна використовувати витяжні вентилятори чи осушувачі повітря.

Раніше "Апостроф" писав про лайфхаки, які зменшують вогкість у квартирі.