RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як убезпечити себе від мін: поради мешканцям Херсона та України

Українські військові звільнили Херсон, але ситуація у місті досі залишається нестабільною. Територія обласного центру максимально замінована.

Про це Мінреінтеграції повідомляє в Telegram.

Читайте також: У Херсоні лунають вибухи та постріли: що відомо, відео

Так тікаючи з Херсона, нелюди замінували великі площі, будинки та об'єкти забезпечення гуманітарних потреб мирного населення.

Зараз там тривають розмінування, тому для місцевого населення і тих, хто хоче повернутися, залишається високий рівень мінної небезпеки.

У Мінреінтеграції закликали українців не поспішати повертатися до звільненого Херсона до закінчення стабілізаційних заходів та нагадують прості правила щодо мінної безпеки, які можуть врятувати життя в умовах високого мінного забрудненості.

Крім того, у відомстві поділилися з українцями важливими порадами:

  • Потрібно уточнювати, чи перевірявся ваш будинок, двір, квартира, вулиця, квартал піротехнічними службами ДСНС. Окупанти могли залишити вибухонебезпечні "сюрпризи" в будинку, у дворі, городі або на дорозі до будинку.
  • При виявленні підозрілого предмета не потрібно бути схожим або чіпати його. Відійдіть на безпечну відстань у сто метрів тим же маршрутом, яким підходили. Обов'язково повідомте про знахідку за номерами 101, 102 та попередьте про небезпеку оточуючих.
  • Не можна відвідувати місця, вулиці, квартали, будинки, де проводилися бойові дії чи перебували окупаційні війська. Перед поїздкою/пересуванням по місту дізнайтеся у піротехнічних служб ДСНС, які провулки, вулиці, квартали були обстежені на наявність вибухонебезпечних предметів (ВНП) або мін та стали безпечними для переміщень.
  • Не ігноруйте попереджувальні знаки про мінну небезпеку, не прибирайте та не переміщуйте їх. Знак стоїть там, де справді є небезпека. Обходьте такі місця!
  • Не узбіччя доріг! Не відвідуйте паркові зони! ВНП можуть бути приховані у землі, замасковані під рослинність або встановлені на стовбурах дерев у вертикальному положенні.
  • У жодному разі не наближуйтесь до занедбаної військової техніки і не фотографуйтеся поряд! Є ймовірність, що техніку замінували. Усередині і навколо неї можуть знаходитися розкидані боєприпаси, що не розірвалися.
  • Не користуйтеся неперевіреними водоймами та не відвідуйте пляжі в районах, де точилися бої! Під водою можуть бути міни, що спрацьовують від вібрації тіла чи човна.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що ВСУ взяли як "трофей" новітню російську міну .