RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Різдвяний Святвечір: як святкують в Україні та у світі

Християни майже в усьому світі відзначають Святвечір 24 грудня. Напередодні Різдва, за традицією, сім'ї збираються за святковим столом, співають колядки та прославляють народження Христа. У світі існують і незвичайні традиції цього дня, притаманні культурі різних країн.

Про те, як святкують Святвечір перед Різдвом в Україні та світі, розповідає "Апостроф".

Читайте також: Вівсяний кисіль та сіно: що треба знати про головні традиції Святвечора 24 грудня

Україна

За традицією, на світанку 24 грудня (6 січня) українці починали готувати. Для цього в піч по-особливому укладали дрова, а запалювали за допомогою іскри від вогнища або тертя двох деревин, а потім брали набрану на світанку воду, на якій заварювали пшеницю. Водночас рецепти куті різняться залежно від регіону України. Найчастіше, серед інгредієнтів були зерно, сухофрукти, горіхи та мед.

Також з першими променями сонця наші предки відчиняли всі вікна в будинку, ворота у двір, щоб впустити добрий урожай, багатство у свій будинок. Худобу обсипали освяченим маком, а також льохи та комори, щоб захистити від темних сил.

Господар будинку зі старшим сином вносили до будинку "Святки" – ритуальні символи різдвяних свят. Батько ніс "непочату", набрану на світанку воду, а син тримав три колоски. Також заносили Дідух – українську різдвяну прикрасу з колосків, символ урожаю, добробуту та багатства. Його ставили у червоному кутку, біля ікон.

Пахучим сіном вистеляли підлогу та святковий стіл, який застилали двома скатертинами. Сіно разом із головками часнику – для добрих духів. Потім ще одна скатертина, а в центрі - кутя та пісний хліб.

До першої зірки в Святвечір їсти було не можна всім, крім хворих, вагітних та дітей. За стіл сідали святкувати у новому гарному одязі. У гості цього дня не ходили, бо треба було провести час із сім'єю. Не можна було позичати гроші та йти з дому. Перед початком трапези всі члени сім'ї молилися.

Вітатися на Святвечір прийнято словами "Христос родився!", а у відповідь кажуть "Славімо Його!".

Основні традиції у світі

Напередодні Різдва сім'ї збираються за пишною трапезою, моляться і дякують Богові за рік. Римокатолики при цьому за столом обмінюються облатками – тонкими платівками прісного хліба для таїнства євхаристії. У такий спосіб вони вітають один одного з народженням Христа.

Традиційно готують 12 пісних страв, скільки апостолів Ісуса Христа та місяців на рік.

Християни західного віросповідання дотримуються суворого посту, а тому на Святвечір їдять лише зерна ячменю або пшениці на воді з медом. З першою зіркою, провісницею народження Христа, вони закінчують постувати.

Католики також ставлять на святковий стіл селеру, як символ достатку.

Фінляндія

Вечір напередодні Різдва у них за традицією відбувається у сауні. За легендою, там мешкає різдвяний ельф, який приносить щастя. На Різдво фіни приходять на службу до церкви, а до дітей приходить із подарунками Йоулупуккі.

Норвегія

У Святвечір норвежці ставлять віники у темні місця в будинку, щоб відьми та інші злі духи не змогли скористатися цим основним засобом їхнього пересування.

Греція

Греки сім'єю увечері 24 грудня збираються на терасах та балконах за святковим столом, співають та танцюють. Головна страва на їхньому столі - хрістопсомо. Це хліб із медом, який прикрашає хрест. На різдвяну ялинку вішають кораблики з підсвічуванням, як символ Церкви та моря, від яких з давніх-давен залежав добробут греків.

Франція

Подарунки дітям приносить Pere Noel, він кладе їх у взуття, яке діти заздалегідь залишають біля каміна. Також різдвяну ялинку прийнято прикрашати фруктами та горіхами, як доповнення до іграшок.

Польща

За традицією, поляки за святковим столом напередодні Різдва залишають одне місце вільним для раптового гостя або як символ близьких та рідних, які не можуть приєднатися до них цього вечора. Важливі дві страви на столі - запечений короп і борщ із "вушками". Коли всі вже посідали, то починають обмінюватися облатками та подарунками. Після вечері на Святвечір всією сім'єю йдуть на святкову месу до костьолу.

США

Американці накривають святковий стіл у Святвечір безліччю м'ясних страв, включаючи запеченого індика. Подарунки кладе під ялинку Санта Клаус, якому діти залишають частування у вигляді молока та печива. Розпаковувати подарунки можна тільки вранці, на Різдво.

Австрія

Напередодні Різдва не прийнято закривати двері на ключ, оскільки на святкову вечерю можуть прийти друзі чи знайомі. На ялинку вішають шоколад та мармелад. На Різдво молодь переодягається в Крампуса – монстра з дзвіночками, різаннями та козлячими рогами. Він супроводжує святого Миколая, який дарує ввічливим та слухняним дітям подарунки.

Мексика

Мексиканці святкують вечір перед Різдвом у двох місцях. Вони йдуть у гості до сім'ї за материнською лінією, а потім - за батьківською. Також вони носять із собою картину Йосипа та Марії від будинку до будинку у пошуках "притулку" для народження Ісуса Христа. У Мексиці є свій символ Різдва, а саме червона квітка – пуансетія.

Бразилія

Святковий стіл у Бразилії не обходиться без індички, кольорового рису, каштанів та солодких грінок. Також там звикли прикрашати на Різдво штучні ялинки, бо справжні у Бразилії не ростуть.

Раніше ми публікували ворожіння на Святвечір перед Різдвом.