RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

УПЦ МП виганяють із головних храмів Лаври: міністр зробив важливу заяву

УПЦ Московського патріархату закривають доступ до храмів Києво-Печерської Лаври з 2023 року, оскільки цьогоріч закінчується договір оренди, який Мінкульт не рекомендував продовжувати.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

31 грудня 2022 року закінчується договір оренди УПЦ МП Свято-Успенської Києво-Печерською Лаври та Трапезної церкви з Трапезною палати "про почасове безоплатне користування релігійною організацією частинами культових будівель, що є державною власністю", який діяв з 2016.

Читайте також: "Кроти в рясах": глава СБУ розкрив деталі кримінальних проваджень стосовно УПЦ МП

До Мінкульту з цього приводу звернувся виконувач обов'язків гендиректора Національного заповідника Києво-Печерська Лавра Олександр Рудник.

"Ми рекомендували не продовжувати оренду з огляду на завершення терміну дії Договорів та Указу Президента України №820/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"", - пояснив Ткаченко.

Взявши до уваги рекомендацію відомства, Рудник направив відповідний лист Високопреосвященнішому Павлу, Митрополиту Вишгородському та Чорнобильському, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, відомого як Паша "Мерседес".

"Наразі створено міжвідомчу урядову комісію для вивчення питання подальшого використання майна Заповідника. Відповідно, з огляду на те, що на Верхній Лаврі угода закінчується, то до закінчення терміну перевірки - використання церковного майна унеможливлюється", - додав міністр культури й інформаційної політики.

Раніше "Апостроф" опублікував матеріал: Московський патріархат йде з головних храмів Лаври: що буде далі