RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Що треба знати про Різдво: п'ять найпоширеніших міфів

Багато хто з нас ніколи не задавалися питанням: "А що насправді являє собою свято Різдва Христового?". Дехто покладається на Біблію, а хтось звик довіряти міфам, які нічого спільного з Писанням не мають.

"Апостроф" розглянув п'ять найчастіших міфів про Різдво.

Читайте також: Що приготувати на католицьке Різдво: топ-3 традиційні страви

Христос народився 25 грудня чи 7 січня

Ісус був народжений до Різдва Христового (до нашої ери). Можливо, 4 і 5 року до Р.Х. Хоча можливо, що Ісус народився взимку, але ніхто цього точно підтвердити не може.

Слід наголосити, що дата святкування Різдва була "запозичена" в одного з язичницьких свят. Щодо ранніх християнських авторів, то вони розходяться в думках щодо дати народження Христа. Таким чином, ніхто досі не може до пуття назвати точну дату.

Не було місця, де народитись

Фраза Луки "не було місця в заїзді" часто сприймається в тому сенсі, що Марії та Йосипу не знайшлося "номера в місцевому готелі". Але це дуже сумнівний факт, що у Віфлеємі був хоч один заїжджий двір. Це було маленьке село осторонь головних доріг.

Проте, цілком імовірно, що у Йосипа у Віфлеємі проживали хтось із членів його сім'ї. Тому сам Йосип і Марія вирішили піти з Назарету на півночі Ізраїлю, у Галілеї, у Віфлеєм, на південь, до Юдеї.

Три царі

Багато хто з нас чув історію про "трьох волхвів" (царях). В той же час в Євангелії ні про яких царів не йдеться. Це могли бути жерці, або радники тодішніх юдейських царів. Крім того, досі неясно, скільки їх було насправді.

Побиття немовлят

Часто можна почути, що після народження Христа іудейський цар Ірод наказав убити у Віфлеємі всіх немовлят віком від року до двох років, оскільки він не знав, хто серед них міг виявитися новим "царем" (мова йде про Христа). Насправді масштаби таких смертей могли бути малоймовірними, адже Віфлеєм на той час був, скоріше не містом, а великим селом.

Мати та Діва Марія

У Святому Письмі розповідається, що Марія була дівою (заміжньою жінкою і без контактів з чоловіками), а сина вдалося зачати не від Йосипа, а від Духа Святого. Також розповідається, що Марія залишалася Дівою та Матір'ю одночасно і після народження сина: ця версія не витримує жодної критики.

Раніше ми розповіли про 7 цікавих і навіть дивних традицій в Новий рік з різних куточків світу.