RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

В Україні готують новий закон про контррозвідку: які в ньому плюси та мінуси

Народні депутати мають намір удосконалити українську спецслужбу, адже війна виявила багато моментів, які вимагають змін. Йдеться про законопроєкт №7684-д, покликаний допомогти Службі безпеки України посилити контррозвідувальний напрям.

Про це повідомляє видання LIGA.net.

Читайте також: На Чернігівщині спіймали зрадника: працював на спецслужби Лукашенка

В СБУ пояснюють, що чинне законодавство про контррозвідку було розроблене з розрахунком на мирний час. У ньому немає жодної норми, яка б дозволила перейти відомству "на воєнні рейки".

Так, зокрема, чинна редакція закону суттєво ускладнювала роботу Служби безпеки на початку війни. Якби його оновили раніше, то результати СБУ могли б бути кращими.

Наприклад, документ дозволяє спецвідомству в районі бойових дій здійснювати контррозвідувальні заходи без судового рішення, лише за дозволом керівника. Окрім того, регламентується проведення контррозвідувального опитування. Зокрема, воно дозволило на початку року викрити агентуру, яка працювала в уряді. Деякі аспекти в законі гальмують результат.

"По факту такі опитування і так існують 30 років, але їх треба закріпити законодавчо. Наприклад, вищезгадана новина про агентів ФСБ в уряді була опублікована Службою в червні 2022-го, хоча на відео допитів видно, що підозрювані сидять в зимових куртках. Процесуальні рейки настільки сповільнені через недолугість законодавства", - цитує співрозмовника в СБУ видання.

Наприклад, якщо беруть людину в Укроборонпром, а неї багато виїздів в Росію, то її викликають на опитування і пропонують поліграф. Якщо відмовляється пройти, то СБУ бере її в "розробку", у разі відсутності підтверджень за рік – справу закривають.

Також працівники СБУ отримають право "опитувати" чиновників, які збираються у закордонні відрядження. Такі люди є привабливою мішенню для російських спецслужб.

При цьому документ дозволить СБУ працювати на випередження і пришвидшить документування загроз. Однак, буде "запобіжник": матеріали, зібрані під час контррозвідки, заборонено використовувати в суді. На все, що стосується прав людини (зокрема, прослуховування), поширюється санкція суду.

Контррозвідувальні заходи щодо народних депутатів відбуватимуться з дозволу генпрокурора.

"Національна спецслужба, яка не може перевіряти нардепів, - це нонсенс... Наразі цей законопроєкт - це питання оперативності та виживання... Закон дозволить нам набагато ефективніше боротися зі шпигунами, зрадниками та агентами РФ. А значить - і пришвидшить перемогу", - кажуть в СБУ.

В Службі безпеки розраховують, що документ ухвалять найближчим часом. Більші повноваження в контррозвідці є критично важливі.

Юристи зазначають, що нові повноваження СБУ в контррозвідці - це те, заради чого мала проводитись переатестація та забиратись невластиві функції.

"І виходить так, що ми даємо цю цукерочку, але не забираємо усіх інших проблем, які мала прибрати реформа", - констатують вони.

Водночас, як розповів експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський, законопроєкт про контррозвідку виводить основну діяльність СБУ з кримінального-процесуального процесу, проте не передбачає появи жодного дієвого механізму контролю.

Нагадаємо, що СБУ зібрала беззаперечні докази вини ще одного російського агента, який збирав дані про підрозділи ЗСУ в Донецькій області.