RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

"Жодна муха не пролетить": що змінюється у військовому обліку для роботодавців

В Україні посилять контроль за військовозобов'язаними в рамках реорганізації військового обліку. Звітувати про людей призовного віку зобов'яжуть усіх.

Про це дізнавався "Апостроф".

Читайте також: Нова хвиля мобілізованих росіян тікатиме в тайгу та тундру – військовий експерт

Так, місцевій владі доведеться виявляти і направляти у військкомати військовозобов’язаних, які проживають у населених пунктах, проте не стоять на військовому обліку.

Очікується, що це робитимуть шляхом подвірного обходу за розпорядженням сільського, селищного чи міського голови. У випадку відмови призовника - організують примусовий привід поліцією до військкомату. Також у такому разі загрожує стаття адміністративного кодексу зі штрафами.

Підприємства також будуть долучені до виявлення людей, які уникають походу у військкомат. Зокрема, під час прийняття на роботу чи навчання роботодавці в обов’язковому порядку здійснюватимуть перевірку військово-облікових документів людини (приписне чи військовий квиток). У разі відсутності документів - на роботу таких осіб не прийматимуть. Про всіх звільнених та прийнятих на роботу працівників потрібно протягом семи днів повідомляти у військкомат. Такі ж вимоги поширюються і на студентів - у разі завершення навчання чи відрахування раніше терміну, керівництво навчальних закладів маж ставити до відома воєнкомів.

Повідомлятимуть військкомати про реєстрацію нових безробітних і Центри зайнятості.

Органи Державної служби статистики мають щороку звітувати військкоматам про кількість підприємств та органів влади, розташованих в різних населених пунктах із зазначенням кількості працівників.

Органи влади районного рівня теж щомісяця мають звітувати військкоматам, скільки відкрилося та закрилося підприємств.

Під час призовної кампанії керівництво лікарень теж зобов'язане ставити до відома воєнкомів про кількість осіб призовного віку, що лікуються в стаціонарі.

Відтак, жодній "мусі" не вдасться пролетіти повз воєнкомів.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ні кроку без військкомату: як в Україні змінили правила військового обліку