RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Після отримання повістки до військкомату можна не приходити: для кого діє виняток

В Україні під час воєнного стану існує лише декілька поважних причин, з яких призовником може не прийти у військкомат за повісткою.

Про це йдеться в урядовій постанові "Про затвердження переліку поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для призову на збори" від 30 вересня 2022 року.

Відтак, військовозобов'язані громадяни, які отримали повістку й не прийшли вчасно у військкомат, повинні мати одну з наведених нижче поважних причин для таких дій і до того ж показати документальне підтвердження цих причин неявки.

Читайте також: Від повістки на вулиці можна відмовитись, якщо знати деякі нюанси

Актуальний перелік причин, з яких можна не з'явитися у військкомат:

  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом з військовозобов'язаним або резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншими близькими родичами;
  • здійснення щодо військовозобов'язаного або резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, що унеможливлює його прибуття

До прикладу, раніше поважними причинами вважалися вплив надзвичайної ситуації, що виникла під час призову на збори та стала на заваді своєчасному прибуттю, складання державних іспитів у вищих навчальних закладах та інші обставини.

Якщо ж призовник не з'явиться у військкомат лише з власного бажання, то на нього накладуть штраф від 85-119 грн, а за повторне таке правопорушення - до 255 грн. Разом з цим ухилення від проходження військової служби після висновків медкомісії карається кримінальною відповідальністю.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи є альтернативи повісткам і чи законні вони.